Coronavirus

Column: Winterslaap

Publicatiedatum: 
11 jan 2021

Door het ontbreken van mogelijkheden om bezoek te ontvangen en erop uit te trekken, leek de kerstvakantie ditmaal wel een keer zo lang als anders. De dagen leken juist korter en donkerder dan die in alle voorgaande decembermaanden. Kortom, de perfecte voorwaarden voor een winterslaap. Dus hebben tijdens de feestdagen vooral uitgerust, maar niet voor lang. Want al voor Drie Koningen waren we weer aan het werk.

En tijdens die eerste collegevergadering van het jaar 2021 hebben we meteen een flink aantal besluiten genomen. Waarvan het besluit over de regelingen waarvan u gebruik kunt maken wanneer u schulden hebt, ons het meest aansprak. Ook al is het aantal bijstandsuitkeringen in de gemeente Tubbergen het allerlaagste van de hele provincie Overijssel en zijn er maar vijf gemeenten in ons land waar nóg minder mensen van de bijstand moeten leven, elke uitkering is er één teveel. Niet omdat wij daar geen geld aan willen uitgeven, maar omdat armoede voor veel problemen kan zorgen. Wat dat betreft zijn we het absoluut niet eens met het spreekwoord dat geld niet gelukkig maakt. Het hebben van te weinig geld, maakt veel ongelukkiger.

Iets wat ook ongelukkig maakt, is een verslaving. Daarmee bedoelen we niet alleen de bekende verslavingen aan gokken, alcohol of drugs, maar ook een eetverslaving. Iets waarvan, zo lazen we, met name door alle stress rondom corona, steeds meer jonge kinderen het slachtoffer worden. We zijn daarom heel erg blij met de komst van het Realcoveryhuis in Weerselo waar ook mensen uit onze gemeente hulp kunnen vinden. Nu zijn we wel hier in het oosten wel een beetje een volk dat niet graag met zorgen of problemen te koop loopt, maar als je er lang in je eentje mee blijft zitten, levert dat vaak nog veel meer stress op. Gelukkig zijn er allerlei manieren waarop wij als gemeente, maar ook andere instanties u kunnen helpen. We hopen dat u hiervan ook gebruik durft te maken als dat nodig is. Vind u dat moeilijk? Bedenk dan dat hulp vragen veel stoerder is dan net doen alsof er niets aan de hand is.

Al met al wordt dit wel een beetje een somber verhaal verhaal. Daarmee lopen we onbedoeld een beetje vooruit op maandag 18 januari, de derde maandag van de maand januari. En volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall de dag waarop de meeste mensen op het noordelijk halfrond zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit heeft te maken met het feit dat men zich dan realiseert dat het uitvoeren van goede voornemens opnieuw is mislukt en de zomervakantie nog heel ver weg lijkt. Omdat we dit nu al weten is het misschien een goed idee om van die bewuste maandag iets gezelligs te maken, voor zover dat lukt in deze bijzondere tijden.

Gelukkig zijn er in de afgelopen week ook mooie dingen gebeurd. Zo won onze eigen wijkagent Peter Withag donderdag het Blauwe Hart, een interne waardering van de politie in Oost-Nederland, waar maar liefst 7000 mensen werken. En van die 7000 is Peter de beste. Hij kreeg de onderscheiding onder andere voor zijn inzet voor personenalarmering en voor zijn hulp en bijstand voor mensen dit uit een sekte ontsnapten. Mooi dat dit gewaardeerd wordt door zijn werkgever en collega’s. En wat betreft in de prijzen vallen; ook het Realcoveryhuis maakt kans op een onderscheiding en u kan daarbij helpen door op hen te stemmen via de website van het Oranjefonds voor de onderscheiding Appeltje van Oranje. Wij zijn u al voorgegaan!

cartoon met Hilde
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-