Coronavirus

Column: Waterig

Publicatiedatum: 
5 mrt 2019
Er staat een rietje voor ons gemeentehuis. Een levensgroot rietje om u eraan te herinneren uw overtollige medicijnen niet door het riool te spoelen, maar in te leveren bij uw apotheker. Dat is belangrijk in het algemeen, maar vooral voor ons Tubbergenaren. Want via het waterwingebied bij Mander en de waterslenkte van Reutum wordt heel Twente van water voorzien. Schoon oppervlaktewater is voor onze gemeente dus extra waardevol. We zijn daarom ook heel blij met de vernieuwing van de riolering in Tubbergen, waarbij het riool wordt opgesplitst in zogenaamd grijs water voor de zuivering en hemelwater rechtstreeks op de sloten wordt geloosd.

Eigenlijk is water iets heel bijzonders. Nat, kleurloos en smakeloos, maar toch van levensbelang. Hebben we er teveel van, dan kan dat letterlijk levens verwoesten. Hebben we er te weinig van, zoals bijvoorbeeld afgelopen zomer, dan verdorren de gewassen op het land waar je bij staat. En zakt het grondwaterpeil? Dan hebben we een probleem.

Maar water is meer. Zo bestaan wij mensen voor 65% uit water. Toch verdampen we niet, hoewel we weleens aan de kook raken of juist bevriezen, maar dat is dan vooral in onze hoofden en harten. Of denk eens aan het wijwater, waarmee wij gedoopt en gezegend worden. Water is ook onmisbaar voor de brandweer die er bij nacht en ontij op uittrekt om grote en kleine branden te blussen. DKW heeft er zelfs de eerste prijs mee weten te behalen tijdens de optocht in Albergen. Water is ook eigenzinnig. Het stroomt waar het niet gaan kan en kiest altijd het laagste punt. Ervaringsdeskundige Poppink zei het al: ‘water wil wa nen wek umloap’n, mar nog gen ne tel tegg’n bult op’.

Op 20 maart worden tegelijkertijd met de Provinciale verkiezingen de Waterschapschapsverkiezingen gehouden. Maar waar kiezen we dan voor? Wat doet zo’n waterschap nou eigenlijk? De 21 waterschappen in ons land zijn verantwoordelijk voor de dijken en de sluizen, de juiste waterstand en de zuivering van afvalwater. Best belangrijk dus. Die waterschappen bestaan uit een algemeen en een dagelijks bestuur, voorgezeten door een dijkgraaf of watergraaf. En dat bestuur gaan we met ons allen kiezen. Geen idee voor wie? Dan raden wij aan om de kieswijzer op de website van waterschap Vechtstromen eens door te lezen. Zo zie je maar weer, ook iets dat kleurloos en smakeloos is kan toch heel veel waard zijn. Diepe wateren, hebben diepe gronden.

Cartoon college BW 2018-2022
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-