Coronavirus

Column: Vrouwenvoetbal

Publicatiedatum: 
25 jul 2017
Al het goede komt uit de gemeente Tubbergen. Dat geldt niet in het minst voor sporttalent. Bij topsport in Tubbergen wordt er al snel gedacht aan springpaarden of klootschieten, maar vlak ook het voetbal niet uit. Damesvoetbal wel te verstaan. Want wat lang niet iedereen weet, is dat de bakermat van het vrouwenvoetbal nergens anders ligt dan in Reutum.

Het eerste damesvoetbalteam werd in 1970 opgericht in Reutum door Hetty Olde Loohuis en Josephine Ikink. De dames voetbalden onder de naam ‘De Heitrappers’ op het veldje bij café-restaurant De Molenberg van de familie Luttikhuis. De voetbalsport bleek voor hen letterlijk en figuurlijk een schot in de roos. De dames speelden namelijk de sterren van de hemel en wonnen slechts vier jaar later als districtskampioen VV Reutum het toernooi om de landstitel. De dames van VV Reutum zijn hiermee de eerste landkampioen in het bestaan van het Nederlandse vrouwenvoetbal. Een topprestatie onder leiding van aanvoerder Hettie Olde Loohuis, die zich jaren later de eerste- en tot nu toe enige- vrouwelijke wethouder van Tubbergen mocht noemen.

Hettie, thans voorzitter van VV Reutum, speelt samen met haar dochter Jorike, die voor Heerenveen en het Nederlands vrouwenelftal heeft gespeeld, de hoofdrol in een mini-docu van Johnny de Mol over de opkomst van het vrouwenvoetbal. Dat filmpje staat op de website van FC Twente. Prachtig om te zien hoe deze sport zich in een kleine 50 jaar heeft ontwikkeld en hoeveel passie ‘onze’ dames nog altijd hebben.

Daarom zijn wij er ook trots op dat FC Twente Vrouwen afgelopen vrijdag haar eerste oefenduel in de voorbereiding op het nieuwe seizoen speelde bij VV Reutum, met Bundesligist MSV Duisburg als tegenstander. Een sensationele wedstrijd, niet alleen vanwege de prestatie, maar ook dankzij de locatie. Want eerlijk is eerlijk, wij ‘Tubbigers’ zijn best wel een beetje chauvinistisch.

En oh ja, bijna vergeten: de uitslag van het vakantieraadsel. Velen van u hebben een poging gedaan, maar slechts weinigen hadden het goed. Wel vermakelijk overigens, om te horen wie van ons naar welke locaties op vakantie zouden gaan en waarom. We laten u niet langer in spanning: burgemeester Haverkamp gaat naar Terschelling, Tom Vleerbos naar Frankrijk, Erik Volmerink naar het Zwarte Woud, Roy de Witte naar Ameland. Gerard Mensink heeft dit jaar nog geen plannen, maar gaat volgend jaar naar Shanghai.

Cartoon college
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-