Coronavirus

Column: Vrolijk Pasen

Publicatiedatum: 
11 apr 2017
Lente is… krokussen, narcissen, de eerste blaadjes aan de bomen en natuurlijk Pasen. Een christelijke feestdag die het einde van de vasten inluidt en waaraan in de loop der eeuwen allerlei folkloristische gebruiken worden gekoppeld. De bekendste is natuurlijk het paasvuur dat voor jonge kinderen spanning en sensatie betekent, voor de oudere jeugd heel romantisch kan uitpakken en voor volwassenen waarschijnlijk een reden is om alle kleren die je aan hebt gehad snel in de wasmachine te gooien, voordat het hele huis naar rook ruikt.

Toen wij nog jong waren behoorde niet alleen het paasvuur zelf, maar vooral de periode die daaraan vooraf ging tot de hoogtepunten van het jaar. Zo herinnert Erik Volmerink zich nog als de dag van toen dat hele groepen jongeren op platte wagens achter oude tractoren het Springendal introkken om daar afvalhout te halen voor het paasvuur. Waarbij het een sport was om naast afvalhout ook één van die mooie strak afgezaagde boomstammen mee te nemen om vervolgens in volle vaart over de maisstoppels te crossen. Volgens Tom Vleerbos werden er dan vanaf de motorkap eieren gegooid  die vervolgens werden opgevangen door de jongens op de platte kar. Dat waren nog eens tijden.

Daarnaast is Pasen zoveel eieren eten als je op kan, liefst altijd eentje meer dan de rest waarmee je aan tafel zit. Hoewel... dat lijkt een gebruik dat met de loop der jaren terugloopt. Zo bekende Tom Vleerbos dat hij het tegenwoordig niet verder brengt dan een stuk of twee. Burgemeester Haverkamp eet er drie ‘voor de show’, Roy de Witte eentje voor het gevoel, terwijl Erik Volmerink de voorkeur geeft aan de chocolade variant. Een karige oogst en dat voor een gemeente die landelijk gezien bijna de meeste kippen per inwoners telt.

Pasen is ook het NK eieren gooien dat jarenlang in Geesteren werd georganiseerd, maar wat we dit jaar helaas nog nergens aangekondigd hebben gezien. Is dit een verloren traditie geworden? Nog altijd springlevend is de Pet Boon Aven Band die zijn publiek  op eerste paasdag in Geesteren al bijna 40 jaar lang de oude bekende popnummers voorschotelt. Voor ouderen helemaal te gek, voor een heleboel jeugd ook, al is Paaspop in Albergen voor hen ook een grote trekpleister. Pasen is ook de derby Stevo tegen TVC. Een spannende ontmoeting van twee verenigingen die beiden strijden tegen degradatie. Maar Pasen is vooral gezellig samenzijn met familie of vrienden. 

Cartoon college
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-