Coronavirus

Column: Vrijwilligers

Publicatiedatum: 
6 sep 2021

De Overijsselse Vrijwilligersprijs is in aantocht. Een mooi initiatief, want vrijwilligers zijn goud waard. In vergelijking met andere gemeenten is in onze gemeente een enorm aantal vrijwilligers actief. Op de vraag van de provincie of ook de gemeente Tubbergen vrijwilligers wilde nomineren voor de Overijsselse Vrijwilligersprijs reageerden wij dan ook positief. Zo’n verkiezing is een heel proces. De Stichting Welzijn Tubbergen Dinkelland (SWTD) verzamelt genomineerden, waaruit wij als college een voorselectie mogen maken. Deze namen worden dan doorgegeven aan de provincie, waar ze vervolgens de uiteindelijke winnaar kiezen. Kent u mensen die zich vrijwillig inzetten voor de samenleving, laat het de SWTD dan weten.

Mantelzorgers vormen een aparte categorie binnen het vrijwilligerswerk. Ook zij doen hun werk vrijwillig, maar ook een beetje omdat het moet of omdat het niet anders kan. Zij zorgen langdurig voor een ziek familielid, buur of vriend en hun werkzaamheden variëren van boodschappen doen of schoonmaken tot een groot deel van de verzorging van een persoon. Waar een ‘gewone’ vrijwilliger rustig een keer kan overslaan of op vakantie gaan, is dat voor mantelzorgers minder eenvoudig. Gelukkig realiseren steeds meer mensen zich dit en zijn er inmiddels ook vrijwilligers die mantelzorgers ondersteunen, zodat zij er af en toe even uit kunnen. Een prachtig staaltje noaberschap.

In de komende periode worden er weer voorzichtig wat meer activiteiten georganiseerd. Zo wordt onder andere de Boerenopstand herdacht met allerlei activiteiten van, voor en door Tubbergenaren. Ook daarin zijn tientallen vrijwilligers actief. Activiteiten waarbij we elkaar kunnen ontmoeten en weer eens met elkaar kunnen bijpraten. Het zijn net die dingen die het leven een beetje mooier maken.

cartoon college juli 2021
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-