Coronavirus

Column: Vrijheid

Publicatiedatum: 
5 mei 2020

Deze week is het 75 jaar geleden dat het na vijf lange oorlogsjaren eindelijk vrede werd. In de afgelopen weken hebben wij een heel klein beetje ervaren hoe het is als je beknot wordt in je vrijheid. Maar dat is niet in verhouding met wat onze ouders en grootouders meemaakten in de Tweede Wereldoorlog. Hen werd de vrijheid met geweld afgenomen, waarna zij vervolgens jarenlang op alle mogelijke manieren kort en klein werden gehouden door de vijand. Voor hen was geen hoop en geen hulp.

Wat een verschil met de situatie waarin wij ons op dit moment bevinden. Wij weten we waarvoor we onze vrijheid tijdelijk opgeven. We beseffen dat we, door ons met ons allen aan de maatregelen te houden, onze vijand het coronavirus, kunnen bestrijden. We worden daarbij zoveel mogelijk geholpen. We worden goed geïnformeerd, er zijn vele vormen van hulp en ondersteuning in het leven geroepen en we mogen binnen de grenzen creatieve initiatieven ontplooien om er toch nog iets van te maken. Natuurlijk is het niet altijd even gemakkelijk, maar de strijd van nu is niet te vergelijken met de strijd die is gestreden tussen 1940 en 1945. Het is daarom goed om 75 jaar vrede te herdenken en te vieren, al kan dat niet zo uitbundig als we misschien wel gewild zouden hebben.

Hoewel we het eigenlijk best goed doen met ons allen, worden links en rechts toch mensen berispt en beboet omdat ze de regels overtreden. Dat is jammer, maar ook weer niet verbazingwekkend. Er zijn nu eenmaal altijd mensen die de grenzen opzoeken en mensen die kennelijk niet beseffen dat het coronavirus een serieuze vijand is die iedereen kan treffen. En tja, dan wordt er gehandhaafd.

Ondertussen zijn we druk bezig met het maken van plannen voor ‘het nieuwe normaal’. Voor hoe we het leven kunnen inrichten op 1,5 meter afstand van elkaar. Niemand weet hoelang dat ‘nieuwe normaal’ normaal zal blijven. En daarom gaan we er enthousiast mee aan de slag. Het is mooi om te zien hoe creatief veel mensen daarin zijn. Voor de sportverenigingen is het nieuwe normaal inmiddels al een beetje werkelijkheid. Hun jeugdleden mogen weer sporten. Wel onder begeleiding en volgens de regels, maar toch. Het kan weer en dat is geweldig. Hoe geweldig, merkten we de afgelopen week aan de stroom van telefoontjes die we kregen van sporters en verenigingen. En het aanmeldformulier stond nog geen twee minuten op onze website of het werd al gedownload. Dat is het begin. En we hebben er het volste vertrouwen in dat er na 20 mei meer branches voorzichtig weer mogen opstarten. Tot zolang is het nog even een kwestie van doorzetten en volhouden. We gaan ervoor, samen met u!

cartoon met Hilde
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-