Coronavirus

Column: Voorjaar

Publicatiedatum: 
11 mei 2020

We leven alweer in week 20 van het jaar 2020. Het meest bijzondere voorjaar dat we ooit hebben meegemaakt. Een voorjaar zonder de gebruikelijke feestdagen. Een voorjaar waarin we onze dierbaren niet kunnen bezoeken en waarin vele verjaardagen niet gevierd zijn. Hoewel, dat laatste klopt eigenlijk niet. We horen van veel jarigen dat ze dit jaar meer dan anders zijn verrast op hun verjaardag. Met bloemen, kaartjes, kadootjes per post en andere leuke surprises. Omdat de helft van ons college in de afgelopen weken jarig was, hebben we dat ook zelf ervaren. En eerlijk is eerlijk, dat heeft ook wel weer wat.

Sinds vorige week woensdag gloort er hoop aan de horizon. Doordat we ons met ons allen zo goed aan de maatregelen hebben gehouden, lijkt het virus op zijn retour. De besmettingen worden minder en de ziekenhuizen leger. Dus worden de regels wat soepeler hoorden we tijdens een persconferentie van onze premier. Reden voor velen van u om de volgende dag de gemeente te bellen met vragen over wat de versoepeling voor u betekent. En gelijk heeft u, dat zouden wij als gemeente ook moeten weten. Maar… tot nu toe waren de persconferenties voor ons net zo’n verrassing als voor u. Wij worden van tevoren namelijk niet ingelicht over de aanpassingen en ontvangen de definitieve versie van de nieuwe regels meestal pas een aantal dagen na zo’n persmoment. Dat vinden we best jammer, want we vinden het juist belangrijk om u altijd zo optimaal mogelijk te kunnen informeren. Maar een pandemie als dit is voor iedereen nieuw en anders. Het is een zoektocht waar we maar steeds het beste van maken.

De scholen zijn in elk geval vanaf deze week weer open. Hoe lief we onze gezinsleden ook hebben, voor veel ouders en kinderen zal het toch een opluchting zijn om even een paar uurtjes van elkaar gescheiden te zijn. Ook de kappers kunnen weer aan de slag. Dat zal voor veel mensen een opluchting zijn, want na wekenlang niet knippen of verven, valt het soms niet mee om een beetje toonbaar voor de dag te komen. Wat dat betreft is het een geluk dat we momenteel niet al te vaak de deur uit hoeven.

Ondertussen gaat ook het gewone werk door. Zo zijn we bijvoorbeeld druk bezig met de Perspectiefnota, een belangrijk document, omdat we hier vastleggen waaraan we in het komende jaar willen gaan werken (en geld uitgeven). De perspectiefnota is eigenlijk de voorloper op de begroting, waarin we de plannen uit de perspectiefnota vastleggen. Ook de raadsvergaderingen vinden gewoon doorgang. Op dit moment nog digitaal, maar nu de maatregelen versoepelen, werken we weer toe naar het live vergaderen. Wat best een uitdaging is, want onze raadszaal is nu ook weer niet zo groot dat er 28 mensen plus publiek plus pers op 1,5 meter vanaf elkaar kunnen zitten. Ook weer een interessant vraagstuk. En zo vullen we onze dagen met een mengeling van omgaan met de coronamaatregelen en de normale werkzaamheden. Dus saai is het niet. 

cartoon met Hilde
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-