Coronavirus

Column: Verandering

Publicatiedatum: 
30 mrt 2021

Waren we zo’n 150 jaar geleden geboren, dan had ons leven er totaal anders uitgezien. Uitgaan en feesten was er niet bij, het was alle dagen hard werken geblazen voor ons dagelijkse brood. In plaats van auto’s, zouden we ons verplaatsten we met paard en wagen. We kookten en stookten op hout en we zouden ’s avonds onze ogen verprutsen met het lezen en breien bij kaarslicht of olielampen (als we daar na een lange dag hard werken nog puf voor hadden). Familie die ver weg woonde zagen we zelden of nooit en wilden we hen toch op de hoogte brengen van het laatste nieuws, dan schreven we een brief. En zo kunnen we uren doorgaan. Wie toen leefde, zou zich niet in kunnen denken hoe het leven er in 2021 uit zou zien.

De verandering is gigantisch. Want het leven is, zeker in praktische zin, gemakkelijk geworden. Het huishouden is dankzij tientallen handige apparaten een fluitje van een cent, de meesten van ons hebben een auto en we wonen in goed geïsoleerde huizen. We koken, bakken en braden in luxe keukens en willen we even bijkletsen met vrienden aan de andere kant van de wereld dan pakken we de telefoon om te bellen, skypen, zoomen of gewoon even om de sociale media te checken. Het merendeel van die luxe hebben we te danken aan de komst van gas en elektriciteit. Iets waar we allang niet meer bewust stil bij staan. En dat zouden we nu juist wel moeten doen. Want willen we de gemakken van de tegenwoordige tijd houden, dan hebben we steeds meer energiebronnen nodig. En die energie moet ergens worden opgewekt.

Nu natuurlijke bronnen als gas en olie langzaam opraken, moeten we met elkaar op zoek naar andere vormen van energieopwekking. In theorie weten we dat al een hele tijd, maar tot nu toe bleef het voor de meesten van ons wat bij filosoferen en dagdromen over zon en wind. Dat er echt wat moet gebeuren en snel ook, drong nog niet echt tot ons door. Tot het moment dat wij als gemeente, net als alle andere gemeenten in ons land, moesten aangeven wat wij gaan doen op het gebied van het opwekken van energie. Dat was wel even schrikken. Alles goed, maar ‘niet in mijn achtertuin’! Een heel menselijke reactie, maar willen qua comfort een beetje op ons huidige peil blijven, dan moeten we wat. Of het nu leuk is of niet. En leuk is het voor veel mensen niet. Maar dat geldt eigenlijk voor de meeste veranderingen. Iets ouds en vertrouwds achterlaten is altijd wennen, dat geldt zelfs voor een paar nieuwe schoenen of een andere kleur op de muur. Dat gevoel kunnen wij helaas niet veranderen, we hebben er tenslotte zelf ook allemaal in meer of mindere mate last van. Maar we realiseren ons ook dat wij toch liever niet meer terug willen naar de donkere middeleeuwen…

Al pratend realiseren we ons dat het komende week alweer Pasen is. Een feest dat staat voor opstanding, voor nieuw leven. En daarmee dus ook voor verandering. Van afscheid nemen en verder leven. In die zin is verandering best positief. Laten wij dat ook zijn. Een nieuwe tijd kan ergens ook best leuk zijn. In elk geval beter dan terug naar de olielampen, rokende houtkachels en geen andere communicatiemiddelen dan pen en papier.

cartoon met Hilde
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-