Coronavirus

Column: Vakantie

Publicatiedatum: 
7 aug 2019

Even helemaal niets hoeven en precies kunnen doen wat je zelf graag wilt. Het is vooral die vrijheid die de vakantie zo heerlijk maakt. En het is leuk om te zien hoe verschillend iedereen die vrijheid gaat beleven.

Neem wethouder Ursula Bekhuis. Tevreden als ze is, gaat ze niet op vakantie, maar blijft ze lekker thuis. Een beetje fietsen, wandelen en gewoon wat aan lummelen lijkt haar heerlijk. Wij vinden haar vakantiekeuze ook heel fijn, want ze heeft aangeboden om tijdens haar vakantie wel piketdiensten te willen draaien. Als er dan iets gebeurt, springt zij voor onze gemeente op de bres. De enige dat waarop ze echt vrij wil zijn is 17 augustus. Dan wordt ze 53 jaren jong en rekent ze op veel bezoek.

Gemeentesecretaris Jolande Scholten is uit ander hout gesneden. Kamperen is haar passie. Het liefst zo eenvoudig mogelijk. Maar dan wel in een warm land? Nee, dat hoeft voor haar niet zo. Na avontuurlijke kampeervakanties in de Schotse Hooglanden, trekt ze nu met man, zoon en tent in een nostalgisch hippiebusje naar Noorwegen. Dat wordt onthaasten, want met een maximumsnelheid van 100 km per uur ga je niet zo hard.

Wethouder Hilde Berning houdt juist wel van de zon. Daarom trekt zij met gezin en vouwwagen naar de Ardesch om daar ergens in de buurt van een rivier te gaan kamperen. Gaat ze daar wandelen? Nee, alsjeblieft niet, want dat gaat haar veel te langzaam. Hilde houdt meer van boemeltreintjes door de bergen (gaat ook niet snel trouwens) en kanoën in snelstromende rivieren. We zijn benieuwd naar haar verhalen.

De familie Volmerink combineert duurzaamheid met gemak en pakt de nachttrein naar het Gardameer. Ideaal, vindt Erik. Een hele coupé voor het eigen gezin. Je kan onderweg af en toe eens heen en weer lopen, een spelletje doen en ’s nachts heerlijk slapen op comfortabele bedden. Eenmaal aangekomen op de plek van bestemming, worden de fietsen uitgeladen, de bagage erop gepakt en zo fietsen ze relaxed naar de camping.

Ook burgemeester Haverkamp kiest voor een duurzame vakantie. Zij besteedt haar vakantiegeld aan de renovatie van haar dak. Een enorme klus, waarbij het asbest verwijderd moeten worden om vervolgens het dak te voorzien van isolatie en het opnieuw weer te dekken met de oude pannen. Daarna moet het hele huis weer stofvrij gemaakt worden, dus dat wordt hard werken. Ter afwisseling gaat het gezin wel wandelen, fietsen en vooral lekker niets doen. Kortom, zoveel hoofden, zoveel zinnen. En hoe zit het met u? Nog wilde vakantieplannen? Wij horen het graag!