Coronavirus

Column: Vaderland

Publicatiedatum: 
16 apr 2019

Afgelopen vrijdag werden overal op onze basisscholen de Koningsspelen gehouden. Een mooie en sportieve manier om de verjaardag van onze koning te vieren. Als college hebben we geprobeerd zoveel mogelijk scholen te bezoeken op deze feestelijke dag. Als onze jeugd met de reken- en taallessen net zo actief is als tijdens de sport- en spelactiviteiten, dan zit het wel goed met de rapporten.

Koningsdag is een dag die bol staat van tradities. Eén van de meest bijzondere is misschien wel ons volkslied, het Wilhelmus. Een lied dat wat ons betreft eigenlijk wel eens een keer aan vernieuwing toe is. Want laten we eerlijk zijn, het voelt toch nog altijd een beetje vreemd om te zingen dat je van Duitsen bloed bent. En dat we de Koning van Hispanje altijd hebben geëerd, tja, wat moeten we daar nu over zeggen?

Hoe mooi zou het zijn om een soort van songfestival te houden, waarop iedereen uit heel Nederland die zich daartoe geroepen voelt, een nieuwe variant op het volkslied presenteert. En dat dan alle inwoners via hun telefoon kunnen stemmen op het mooiste lied. Dat zou toch een geweldige manier zijn om eens samen stil te staan bij wie wij nu met elkaar zijn als Nederlanders. Waar we trots op zijn en wat van ons land een echt Vaderland maakt. En niet te vergeten, wíe ons Vaderland maken. Want wat zijn nu de kenmerken van een typische Nederlander? En heeft die eigenlijk ooit wel bestaan?

Al eeuwenlang is ons land een walhalla voor handelaars afkomstig uit de hele wereld. In de lage landen moest je zijn. Dus multicultureel zijn we altijd geweest. Wat de handel betreft, daar konden we zelf ook wat van. Denk maar eens aan de Gouden Eeuw, toen de VOC wereldwijd beroemd en berucht was. Ook vandaag de dag komen we globaal gezien nog altijd aardig mee. Daarom is die hele Brexit voor ons ook iets onbegrijpelijks. Maar dat terzijde. We waren op zoek naar de doorsnee Nederlander. Tja. Misschien is juist die veelzijdigheid aan mensen wel het mooiste van ons land. We zijn een kleurrijke natie, met een over het algemeen positieve instelling, we zijn niet bang om onze mening te uiten en we zien overal kansen. Eigenlijk zijn we gewoon allemaal Tukkers.Cartoon college BW 2018-2022
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-