Coronavirus

Column: Typisch Tubbigs

Publicatiedatum: 
14 mrt 2017
Nog steeds doet burgemeester Haverkamp dagelijks dingen voor de eerste keer. Zo leidde ze vorige week haar eerste naturalisatieceremonie, waarbij twee inburgeraars officieel Nederlander werden. Naast Nederlanders, werden ze ook Tubbergernaar en dat zette ons aan het denken. Want maakt een inwoner van Tubbergen nou tot een echte Tubbiger?

Vooruit, daar gaat ie dan: volgens ons is het prototype Tubbiger iemand met een Bourgondische inslag, iemand die houdt van gezelligheid. Iemand die gastvrijheid en noaberschap hoog in het vaandel heeft staan. Iemand die het noaberschap niet alleen betrekt op eigen volk, maar nieuwe inwoners van ons dorp de ruimte geeft en in hun waarde laat. Sterker nog, die tradities uit andere dorpen, steden of landen ziet als een mooie toevoeging op onze eigen tradities.

Naast typisch Tubbergse volkswaarden, hebben we nog een ander kenmerk. Een voorbeeldje; Snoeyman heet Aarnink en woont aan de Hakeweg in Haarle. Haak heet Scholten en woont aan de Snoeymansweg.  Volgt u ons nog? In onze gemeente hebben een heleboel mensen een tweede, Twentse  naam.  Een naam die plaatselijk vaak veel bekender is dan de echte, officiële naam. Zo is de familie Braakhuis uit Mander beter bekend als Dedem, noemen ze de familie Boerrigter de Klumper en kennen we de familie Harmelink uit Geesteren als Hermboer. Banden laat je plakken bij Jecco de fietsenmaker, die eigenlijk gewoon Henk Peddemors heet. Erik Volmerink gaat door het leven als ‘Erik van Munnink-Jan’ en iedereen weet dat met ‘Gait van Mensman’ Gerard Mensink wordt bedoeld. En wie Tom van Toontje van Toon van de Pook is, is ook duidelijk. Heeft Roy de Witte ook een bijnaam? We horen het graag van u.

Tot slot hebben we ook tradities die authentiek Tubbergs zijn. Zoals hoonder haaln bij een trouwerij, een zwijgende Sara op bezoek krijgen als je 50 wordt en de bok verbranden na carnaval. U kent er vast nog veel meer. Kleine en voor het oog simpele dingen, maar wel precies die zaken die Tubbergen uniek maken. Laten we onze tradities dus niet alleen in ere houden, maar ze ook delen met nieuwe dorpsgenoten en ze waar mogelijk vermengen met die van hen. Dat geeft onze cultuur net een beetje extra.

Cartoon college
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-