Coronavirus

Column: Typisch Tubbergen

Publicatiedatum: 
22 mei 2018
‘Wat vind je eigenlijk van Typisch Tubbergen?’ Dat was zo ongeveer de meest gestelde vraag in de afgelopen weken. Of we nu in de gemeente Tubbergen zijn of ver erbuiten, mensen zijn ontzettend benieuwd naar onze mening over die tv-serie. Echt objectief je mening geven is moeilijk, merken we. Omdat we over onszelf vaak kritischer zijn dan over een ander, hebben we er gemengde gevoelens over. Er zitten leuke stukjes tussen, maar naar ons idee geeft het toch een wat eenzijdig beeld.

Inderdaad, we hebben tradities en we houden van gezelligheid. Maar Typisch Tubbergen geeft de kijker het idee dat ons dorp louter wordt bewoond door paradijsvogels, dat zo’n beetje iedereen een wapenvergunning heeft en dat we ons leven vooral feestend doorbrengen. Dat jongeren voor geen goud naar ‘de grote stad’ willen en bij voorkeur rondcrossen op tractoren of in oude auto’s.

Toch zaten er ook mooie elementen in. De klootschietende dames, lekker sportief bezig in de frisse buitenlucht, de vader van Ewald Stamsnieder en de Syrische tweeling die de Nederlandse cultuur leert kennen. Humor ook wel, al leek de modderscene van onze dappere helden van de heilige hermandad wel enigszins in scene gezet.  

Omdat we onszelf soms wat ongemakkelijk voelden bij het kijken, stelden we de vraag evenvaak terug en hoorden dat veel van onze inwoners ook wat teleurgesteld waren door de manier waarop onze mooie gemeente werd neergezet. Opvallend daarbij is dat hoe verder weg de kijkers blijken wonen, des te meer het leven op het platteland van de gemeente Tubbergen geromantiseerd wordt.

Zoals we al zeiden; we zijn vaak kritischer op onszelf dan op een ander. Misschien valt het dus allemaal nog best wel mee en mogen we ons komende zomer verheugen op heel veel extra toeristen die met eigen ogen willen zien hoe pittoresk en authentiek het hier is. Benieuwd of de werkelijkheid dan mee- of tegenvalt.

Cartoon college
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-