Coronavirus

Column: Twentse Almanak

Publicatiedatum: 
23 okt 2018
Het is half oktober en nog altijd is het zomer. Met meer dan 120 dagen zomerse temperaturen is de zomer van 2018 de warmste sinds 1706. Of dat komt als een verrassing? Voor lezers van de Twentse Almanak niet. In het befaamde jaarboek wordt het weer maar liefst voor een heel jaar voorspeld en dat klopt verbazingwekkend genoeg vrij vaak. Dit in tegenstelling tot sommige mensen die voetbaluitslagen voorspellen. Onze sportwethouder doet opnieuw een poging en voorspelt voor de wedstrijd Manderveen – Fleringen een uitkomst van 1 – 1. Als deze krant uitkomt weten we of hij ditmaal wel gelijk heeft gehad.

Omdat er volgens de Postcodeloterij een ton gaat vallen aan de Hagweg in Albergen, ook een mooie voorspelling, zijn er daar alvast camera’s geplaatst om de boel te bewaken, want je weet maar nooit. Dat onzekere is het mooie van voorspellingen. Het kan vriezen, maar het kan ook dooien. Met matchfixing ligt dat anders en is de voorspelling aan zekerheid grenzend. Lucratief, maar zeer onsportief. Wij volgen het matchfixing-voetbalschandaal dat momenteel in België speelt dan ook met belangstelling. Want we hebben vernomen dat zoiets onder voetballend en klootschietend Tubbergen ook weleens voorkomt. Alleen wordt er hier gefixd met kratjes bier en daar heeft na afloop van de wedstrijd iedereen plezier van. Dat is nou weer typisch Tubbergs en daar is niks mis mee, zolang de drinkers de 18 maar gepasseerd zijn. En als ze ouder dan 18 zijn? Dan gaan wij ervan uit dat zij hun verantwoordelijkheid kennen.

Nog even weer teruggrijpend op de Twentse Almanak. Wat mooi dat dit handzame streekboekje met weersvoorspellingen, maanstanden, verhaaltjes over Twente in dialect en het befaamde zoekplaatje de tand des tijds overleeft en nog altijd jaarlijks wordt uitgegeven. Komend jaar voor de 140ste keer. Daaruit blijkt dat in de huidige snelle jachtige wereld nog altijd behoefte is aan iets dat oud en vertrouwd is. Misschien is het ook wel daarom dat het Nedersaksisch officieel benoemd is als taal. Een overwinning die we te danken hebben aan de 31-jarige Rijssenaar Martin ter Denge, die een groot voorvechter is van het spreken en schrijven van het Twents.

En eerlijk is eerlijk, is er een taal waarin je je meer bloemrijk kunt uitdrukken dan in het Twents? Voor ons in elk geval niet. Natuurlijk spreken we allemaal Nederlands, maar de taal van ons hart, de taal waarmee we echt kunnen uitdrukken wat we voelen en menen is voor ons toch echt het Twents. We zijn dan ook erg gecharmeerd van de manier waarop de gemeente Rijssen als tweetalige gemeente in het oosten des lands de Nedersaksiche taal hoog in het vaandel houdt. Twents sprekende ambtenaren achter de balie en raadsvergaderingen in het Twents.. Vindt u dat ook iets voor de gemeente Tubbergen? Zoiets is heel snel te organiseren. Dus lik oe dat wat, loat ’t oons wett’n.

Cartoon college BW 2018-2022
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-