Coronavirus

Column: Tradities

Publicatiedatum: 
11 jun 2019

De gemeente Tubbergen staat bol van de cultuurhistorie. Kermissen, volksfeesten, de historische motorrace, allemaal oude en nieuwere tradities die ooit zijn ontstaan en die zo leuk zijn, dat we er allemaal ons uiterste best voor doen om ze te behouden. Op Eerste Pinksterdag verkochten we tijdens de Molenfietsdag samen met raadsleden cake bij de Frielinkmolen voor de Samenloop van Hoop. Daar spraken we een hoop mensen van binnen en buiten onze gemeente. Wij vonden het ontzettend gezellig, wat ons betreft wordt dit ook een traditie.

Een andere traditie die eigenlijk ook onder cultuurhistorie valt, zijn de oude volksverhalen die van generatie op generatie worden doorverteld. Met het project Glansrijke Vertellers worden deze verhalen vastgelegd. En wie weet, ook nieuwe verhalen. Want ‘hej ‘t al heurd?’ is hier een gevleugelde kreet. We praten graag en willen altijd het naadje van de kous weten. Soms is dat ook wel lastig, want iets geheim houden is bijna onmogelijk. Al heeft dat ook wel weer wat, want juist dat kan voor hilarische situaties zorgen, zodat we daarna weer mooi iets te vertellen hebben op verjaardagen.

Met de zomer in zicht, buigen we ons ook weer over een wat nieuwere traditie die in de afgelopen jaren ontstaan is: de kampeerfeesten. Op 18 juni gaan we daarover bij ‘t Oale Roadhoes weer graag in gesprek met ouders, jeugd en grondeigenaren. In de afgelopen jaren hebben wij hierover met elkaar, en dan bedoelen we samen met de kampeerders, hun ouders en de grondeigenaren, veel ervaring opgedaan. Op basis daarvan willen we de regels van het convenant dat door alle partijen voor het kamperen word ondertekend,  aanpassen, dus hopen we dat jullie dinsdag de 18e in grote getale naar t Oale Roadhoes komen!

En nu we toch bezig zijn met uitnodigen, gaan we nog even verder. In het jaar 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Die vrijheid wordt in dat jaar groots gevierd. In aanvulling op bestaande herdenkingen en vieringen organiseert het Nationaal Comité 4 en 5 mei een aantal extra, grote evenementen. Bij de organisatie daarvan zoekt het Nationaal Comité de samenwerking met provincies, gemeenten en organisatoren van herdenkingen en vieringen. Dat geldt dus ook voor onze gemeente Tubbergen. Hoe we dat met ons allen vorm kunnen geven, dat bedenken we graag samen met u! We nodigen u daarom van harte uit voor een bijeenkomst hierover op 19 juni om 19:30 uur in de hal van het gemeentehuis. In de gemeente Tubbergen houden we wel van een feestje, dus zien we u de 19e?

Cartoon college BW 2018-2022
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-