Coronavirus

Column: Tradities

Publicatiedatum: 
13 nov 2018
Afgelopen zondag was het de 11e van de 11e. Voor onze carnavalsminnende gemeente hét startsein voor een paar maanden volop feest en tradities. Het is eigenlijk wel bijzonder dat carnaval al eeuwenlang wel op een vaste datum begint, maar dat er geen vaste datum is wanneer de drie dolle dagen worden gehouden.

Een onderzoekje, ja, uiteraard met behulp van de Twentse Almanak, leert ons dat het berekenen van de juiste datum een wiskundig hoogstandje is. En dat die berekening elk jaar weer opnieuw gemaakt moet worden, want de datum van carnaval is namelijk afhankelijk van Pasen. Grofweg gezegd valt Pasen op de eerste zondag na de volle maan na het begin van de lente op 21 maart. Maar daarmee zijn we er nog niet. Want de exacte berekening is gebaseerd op ‘het gulden getal’ van het jaar gedeeld door 19 + 1 gevolgd door een reeks van wiskundige formules waar je van achterover valt. Kortom, het berekenen van het feest der feesten is een vak apart. Gelukkig dat we de Almanak hebben waarin ons de datum gewoon voorgeschoteld wordt. Wel net zo gemakkelijk. En die datum valt dit jaar op 3, 4, en 5 maart. Later dan ooit, maar dat vinden wij niet erg, want des te langer kunnen we ervan genieten.

Hoewel het berekenen van het carnaval al eeuwenlang op dezelfde manier gaat, geldt dat niet voor het vieren van het feest. In de afgelopen jaren hebben we gezien dat het feest steeds professioneler wordt. De wagens worden groter en technisch innovatiever. We gebruiken steeds meer licht en geluid en er worden steeds grotere en betere hallen gezocht om de wagens te bouwen. Dat laatste kan trouwens op termijn weleens een probleem opleveren. Misschien een idee om daarover eens na te denken binnen Mijn Dorp 2030? Ook veiligheid wordt een steeds belangrijker aspect. We vinden het geweldig dat we hierin samen optrekken met alle Carnavalsverenigingen. Zo heeft het Carnavalsorgaan net vorige week weer vergaderd. Een belangrijk overleg waar alle belangrijke zaken rondom dit feest werden besproken.

Komend weekend, tegelijk met de wisseling van de meeste Prinsen, hebben we  de intocht van Sinterklaas. Ook zo’n onverwoestbaar volksfeest. Tenminste, dat dachten we altijd. Wat ze in den lande er ook van vinden; over Sint en zijn knechten gaan wij niet Zwarte Pieten. In de gemeente Tubbergen bekennen we kleur: wat feesten betreft houden wij graag vast aan eeuwenoude tradities.

Cartoon college BW 2018-2022
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-