Coronavirus

Column: Tolerantie

Publicatiedatum: 
2 dec 2019

Volgens de Dikke van Dale betekent to·le·ran·tie (de; v) verdraagzaamheid tegenover andersdenkenden. Iets waarover wij eigenlijk best wel vaak iets zeggen of schrijven, omdat verdraagzaamheid één van de belangrijkste thema’s is voor een harmonieuze samenleving.

Jongens die het goede voorbeeld geven zijn Stijn Slaghekke (25) en Lindsay Moncherry (37) van Voetbalvereniging Reutum. Samen vierden zij een doelpunt op dezelfde manier als Oranjespelers Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong dat deden en maakten daarmee een statement voor tolerantie en verdraagzaamheid: iedereen hoort erbij!

Maar, zoals het gaat bij alles waar ‘te’ voor staat, soms kan je ook té tolerant zijn. Vorige week maandag hebben we de bloembakken op het Raadhuisplein in de oranje lichten gezet. Dit in het kader van Orange the World, een internationale campagne tegen het geweld tegen vrouwen. En in het kader daarvan roepen we alle vrouwen die met geweld te maken hebben op om juist níet te tolerant te zijn. Als iemand zich gewelddadig tegen jou gedraagt, of dat nu in woord is of in gebaar, dan is dat niet oké. Niemand heeft het recht om jou te slaan, te negeren, uit te schelden of op een andere manier te vernederen. Bij geweld tegen vrouwen, en trouwens ook tegen kinderen, is nietsdoen geen optie. Heb je een vermoeden dat dit gebeurt bij mensen die je kent? Of overkomt het jezelf? Neem het heft in eigen hand meldt het bij Veilig Thuis Twente via tel. 0800 2000

Een knipoog naar tolerantie, was het nieuws dat ons via Dieuwertje Blok in het Sinterklaasjournaal bereikte over Ozosnel, het nieuwe paard van Sinterklaas. De schimmel, die uiteindelijk zwart bleek te zijn, maar altijd wit werd geschilderd omdat Piet dacht dat het paard van Sint wit moest zijn. Waarmee fijntjes onderstreept wordt dat het niet uitmaakt hoe je eruit ziet, maar dat je goed bent zoals je bent. En zo is het ook.

Omdat we ons steeds mee realiseren dat een bepaalde mate van tolerantie het sleutelwoord is voor een vreedzame samenleving, blijven we hier ook in de komende periode aandacht aan schenken.

cartoon met Hilde
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-