Coronavirus

Column: Toekomst

Publicatiedatum: 
2 okt 2018
Het zijn de grote evenementen die je doen beseffen dat er alweer een jaar voorbij is. Glasrijk is één van die festivals die het wisselen der seizoenen aankondigt. Als het centrum van Tubbergen wordt omgetoverd in een glinsterend glasparadijs weten we dat de zomer echt teneinde loopt. De lange donkere winteravonden liggen weer voor ons in het verschiet. Avonden die we doorbrengen bij een knapperend haardvuur, bij de tv of samen met anderen binnen het verenigingsleven.

Glasrijk is het feest dat vooral mensen buiten onze gemeente aantrekt. Als we door de ogen van onze jaarlijkse terugkerende bezoekers rondkijken in ons dorp, dan zien we dat de glasboom die vorig jaar tijdens Glasrijk op het Raadhuisplein werd geplant, inmiddels gezelschap heeft gekregen van glinsterende boombakken. Voor ons inmiddels al weer heel gewoon, maar in de ogen van glasminnende toeristen ongetwijfeld heel bijzonder en origineel. Vleien die toeristen zich neer in één van onze gezellige horecagelegenheden, dan is de kans groot dat ze daar de eerste editie van ‘Glansrijke Vertellers’ zien liggen. Een uitgave van Glinsterend Tubbergen, waarin dorpsgenoten glinsterende verhalen vertellen over alles wat onze mooie gemeente te bieden heeft.


Het glas en de glinstering breiden zich dus langzaam maar zeker uit. We zijn dan ook benieuwd hoe Tubbergen er volgend jaar rond Glasrijk uitziet. Zijn er dan weer meer glasobjecten te bewonderen? En staan die dan alleen in Tubbergen of ook in onze andere kernen? Zijn het dan opzichzelfstaande kunstwerken zijn of zouden er dan ook al inwoners of ondernemers zijn die de glinstersteen gebruiken in het verfraaien van hun gevels of tuinen? En vinden we de glansrijke vertellers dan nog steeds alleen maar in een magazine of gaan ze ook live optreden?

Fantaseren over de  toekomst is een mooi ding. De toekomst is zo’n beetje het enige dat wij mensen met al ons technische vernuft en digitale toverkunsten niet kunnen voorspellen. Met het beïnvloeden van de toekomst zijn we echter druk bezig. In onze gezinnen, binnen onze verenigingen en binnen ons werk. Ook denken we met ons allen nu al na over de leefbaarheid van ons dorp in 2030.

Het eerste stapje naar die toekomst hebben we in de afgelopen maanden gezet door het samenstellen van het Maatschappelijk Akkoord. Onze gezamenlijke agenda voor de komende jaren waaraan we in de afgelopen maanden met man en macht hebben gewerkt. Als inwoners, ondernemers, organisaties en gemeente hebben we om tafel gezeten en gesproken over wat wij belangrijk vinden voor onze toekomst.

Die plannen zijn inmiddels samengevat in een conceptversie van het Maatschappelijk Akkoord. Vanaf 3 oktober is dit concept te vinden op onze website en we nodigen u bij deze allemaal uit om op 10 oktober vanaf 17:30 uur naar het gemeentehuis te komen om aan te geven of u nog iets gewijzigd wilt zien in het plan van onze gezamenlijke toekomst. Wat een mooie tijden, om zo samen te werken. Ja, we moeten niet vergeten om ook te genieten van het nu.

Cartoon college BW 2018-2022
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-