Coronavirus

Column: Themaweek

Publicatiedatum: 
28 okt 2019

Tegenwoordig is elke dag zo’n beetje een themadag en is er iedere week wel een week die in het teken staat van een bepaald onderwerp. Mooi laten gaan, denken we meestal. Maar deze week maken we een uitzondering. Want in deze Week van de Pleegzorg willen we pleegouders bedanken voor hun inzet en betrokkenheid bij het opvangen van kinderen. Het creëren van een warm thuis voor kinderen van een ander en kinderen die door alles wat ze hebben meegemaakt misschien niet het gemakkelijkst in de omgang zijn, is iets wat niet iedereen zomaar doet. Onze complimenten daarvoor.

Om nog even in de thema’s te blijven: komend jaar vieren we met elkaar dat we 75 jaar in vrijheid leven. Dat is een prachtig thema waaraan je heel veel kunt hangen. Ten eerste gedenken we natuurlijk het feit dat we al 75 geen oorlog hebben gehad in ons land. Maar tegelijkertijd vieren we ook de vrijheid van meningsuiting, van het mogen zijn wie je bent en mogen doen en laten wat je wilt. Al realiseren we ons dat we in die vrijheid soms wel een beetje kunnen doorslaan met ons allen. Natuurlijk zijn er blijven er ook gewoon regels waaraan iedereen zich moet houden, anders zou het een chaos en anarchie worden en dat is natuurlijk weer iets wat we niet willen.

Een aantal leerlingen is in het kader van diezelfde vrijheid afgereisd naar Canada, om daar kennis te maken met hun Canadese collega-leerlingen die in april naar Tubbergen komen om 75 Jaar Vrijheid met ons mee te vieren. Dat is dan weer het mooie van de huidige tijd; dat we dankzij sociale media, telefoon en vliegtuigen verbonden zijn met de hele wereld en relatief snel en gemakkelijk bij elkaar op bezoek kunnen komen.

Een andere zegen van de moderne tijd is die van de erkenning van aandoeningen als dyslexie en dyscalculie. Dat we tegenwoordig weten dat moeite hebben met het lezen van cijfers en letters niets zegt over iemands intelligentie. En dat je ook zonder heel erg goed te kunnen lezen of rekenen toch van alles kunt bereiken. Kijk maar eens naar Albert Einstein, Mozart, John Lennon of Wubbo Ockels. Allemaal mensen die moeite hebben met lezen, maar toch heel wat gepresteerd hebben in hun leven.

cartoon met Hilde
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-