Coronavirus

Column: Stemmen

Publicatiedatum: 
11 jan 2022

De meeste werkende mensen ontkomen er niet aan. Eenmaal per jaar wordt er gekeken naar hoe je je werk doet, wat goed gaat en wat eventueel anders kan. Nu moet het al heel gek gaan voordat je je baan erdoor kwijtraakt, maar zo’n functioneringsgesprek blijft toch altijd een beetje spannend. Voor politici ligt dat net een beetje anders. In plaats van jaarlijks wordt hen slechts eenmaal per vier jaar de maat genomen en daarbij is het ook echt menens. Want zijn inwoners niet tevreden over het functioneren van een politicus, dan is de kans groot dat die zijn baan verliest. Dat geldt zowel voor leden van de Eerste en Tweede Kamer en de Provincie als voor het gemeentebestuur. Voor die laatste groep wordt het jaar 2022 dus best wel een beetje spannend, want in maart worden weer de gemeenteraadsverkiezingen gehouden.

Jarenlang was het politieke klimaat in onze gemeente rustig. Raadsvergaderingen duurden in de regel maar kort en op social media werd weinig tot niet gerept over politieke kwesties. Daar is verandering in gekomen. In de laatste maanden was er meer discussie, werd er volop meegesproken op de sociale media en zijn er zelfs nieuwe politieke partijen opgericht. Dat is een mooie beweging, want dat betekent dat steeds meer mensen iets vinden, iets willen en dat ook laten weten.

We zijn heel benieuwd of we die verandering ook terug gaan zien tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen. Met een opkomstpercentage van gemiddeld 65% mogen we als gemeente niet klagen, maar dat betekent dat nog altijd 35% van onze inwoners zijn of haar stem niet laten horen. We hopen dat dit door de gebeurtenissen van de afgelopen periode anders zal zijn. Velen van u hebben een mening over hoe de gemeente functioneert. Hoe mooi zou het zijn als u die mening vertaalt door te stemmen op de persoon die uw mening het beste vertegenwoordigt. We nodigen u daarom allemaal van harte uit om uw stem niet verloren te laten gaan. Sterker nog, laten we er met ons allen voor gaan en streven een opkomstpercentage van laten we zeggen 80%.

Dat betekent niet alleen dat we dan weer hoog in één van de vele lijstjes van het beste, het mooiste of het meeste te komen staan, maar vooral dat we samen met elkaar bepalen hoe we onze gemeente leefbaar houden voor iedereen!