Coronavirus

Column: Stage bij de gemeente

Publicatiedatum: 
14 mei 2019

Afgelopen dinsdag en woensdag hebben wij stage gelopen bij de gemeente voor school. Wij zijn leerlingen op de middelbare school Canisius in Almelo, met nog veel ruimte om te kiezen wat we later willen gaan doen. Als leerlingen zijn wij van mening dat het belangrijk is om zo lang mogelijk alle opties open te houden. Wat je later gaat doen, van het stoppen met school tot aan je pensioen, moet iets zijn waar jij je comfortabel bij voelt.

Om deze reden besloten we om stage te lopen bij wethouder Roy de Witte, om eens te kijken wat er allemaal precies gebeurt bij een gemeente. We zijn tijdens onze stage op bezoek gegaan bij Nijkamp in Langeveen, waar we niet alleen een vergadering hebben gevolgd maar ook het bedrijf zelf mochten beschouwen.

We hebben als volgt ook nog mee mogen luisteren met gesprekken tussen de gemeente en initiatiefnemers om een bijeenkomst te organiseren voor mensen die kanker hebben overleefd, wat we een geweldig idee vonden. We hebben ook nog overleggen kunnen volgen die te maken hadden met de toekomst van bijvoorbeeld de scholen. Als laatst hebben we ook een bezoek gebracht aan het verbouwde TMZ, wat er erg mooi uitzag. Uit onze tweedaagse ervaring zijn wij tot de conclusie gekomen dat iedereen eens een keer zou moeten kijken bij de gemeente.

De dingen die we hebben gedaan en besproken gaven ons een veel beter inzicht op wat de gemeente allemaal inhoudt, wat de gemeente precies doet en wat de gemeente kan betekenen voor ons. Wij zijn dus ook van mening dat veel meer mensen er baat bij hebben om eens een keer te gaan kijken bij de gemeente, om er zo meer over te weten te komen, en meer inzicht te krijgen op wat de gemeente inhoudt.

Op deze manier voelt men zich meer betrokken bij de gemeente, wat leidt tot betere cohesie tussen de lokale overheid en haar inwoners. Dit zorgt (vooral in de dorpen) voor een betere sfeer en een gezelligere leefomgeving, waar Mijn Dorp 2030 ook een grote rol in speelt. De mensen van de gemeente zijn super leuk omgegaan met het feit dat wij kwamen stage lopen en vonden het alleen maar leuk dat wij een keer kwamen meekijken. Aan alle medewerkers van de gemeente: ontzettend bedankt voor de gastvrijheid!

Wouter Hulshof & Flemming Meen

Cartoon college BW 2018-2022
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-