Coronavirus

Column: Sinterklaas

Publicatiedatum: 
16 nov 2021

Op het moment dat wij dit schrijven, zijn we nog in afwachting van de persconferentie. De landelijke besmettingcijfers zijn gestegen tot ver boven de 16.000 en er doen allerlei geruchten de ronde over de ophanden zijnde maatregelen. Ondertussen krijgen we veel vragen van verenigingen en evenementenorganisatoren. En terecht, want zij willen weten of ze wel of niet door kunnen met hun evenement. Want hoe graag we ook zouden willen, om het aantal besmettingen stop te zetten en terug te dringen moeten we offers brengen.

Het is belangrijk om te beseffen dan ons eigen gedrag het aantal besmettingen in onze omgeving voor een groot deel bepaalt. Dat betekent dat elke inwoner van onze gemeente voor een deel verantwoordelijk is voor het grotere geheel. Deze verantwoordelijkheid nemen we door ons strikt te houden aan de geldende coronamaatregelen. Ook als dat betekent dat we daarvoor tijdelijk weer moeten afzien van een aantal leuke dingen.

Als we het hebben over af zien van leuke dingen, heeft het u afgelopen zaterdag misschien wel verbaasd om kinderen van onze gemeente en een afgevaardigde van ons college tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas op de televisie te zien. We kunnen u geruststellen. Dat spektakel is al aan het begin van vorige week opgenomen. Wat was het leuk om daaraan mee te doen en wat zijn we trots op de ruitertjes, de midwinterhoornblazer, de kinderburgemeester en de kinderraadsleden die al maanden geleden wisten dat ze mee mochten doen en het aan niemand hebben doorverteld.

Afgelopen zomer ontvingen namelijk alle 352 gemeenten in ons land de oproep om zich aan te melden voor de landelijke intocht. Er werd gevraagd om tijdens die intocht iets te laten zien wat typisch is voor Tubbergen. Als paardengemeente besloten wij ons te presenteren met een stoet van 100 pony’s met pietjes erop, begeleid door midwinterhoornblazers en de kinderraad met onze kinderburgemeester. Toen we eindelijk hoorden dat de gemeente Tubbergen behoorde tot de 30 geselecteerde gemeenten, begonnen de overleggen met het Sinterklaasjournaal. Hoe leuk ze ons idee ook vonden, er werd nogal wat gesneden in het oorspronkelijke plan. Het aantal van 100 pony’s werd door hen teruggebracht van 50 tot 25  tot uiteindelijk zes. Want het moest organisatorisch natuurlijk allemaal wel haalbaar zijn. Ook werden de pietjes wedstrijdruitertjes en werd het aantal midwinterhoorns teruggebracht naar één.

We vroegen alle rijverenigingen om zich hiervoor aan te melden en kregen een enthousiaste reactie van De Molenruiters en Sint Joris. Ook de familie Schröder dacht als dé paardenfamilie van Tubbergen actief met ons mee. De kinderraadsleden moesten uiteindelijk loten wie er mee mocht en midwinterblazers Jort en Rein van de De Esch Bloazers gaven niet alleen een demonstratie van het blazen, maar boden de Sint ook een prachtige zelfgemaakte gouden midwinterhoorn aan. Dat wel of niet blazen was nog wel een ding. Want eigenlijk mag dat natuurlijk niet voor advent. Na lang overleg is besloten voor deze hele speciale gelegenheid een uitzondering te maken en een hele korte demonstratie te geven voor de Sint. De Tubbergse stoet werd aangevoerd door kinderburgemeester Mats. De opnamen waren een echte belevenis. Net als nieuwe over de coronamaatregelen hebben we er op dit moment nog geen idee van hoeveel van de gemeente Tubbergen zaterdag echt in beeld komt. Maar alleen al de voorbereidingen en de opname dag waren een hele belevenis, waarvoor we bij deze iedereen die zich hiervoor heeft ingezet, nogmaals van harte willen bedanken!