Coronavirus

Column: Scheiden doet verblijden

Publicatiedatum: 
13 jun 2017
Vaak blijkt iets dat te mooi is om waar te zijn, in werkelijkheid ook echt te mooi. Iedereen kent wel van die verhalen over dat ongelofelijk goedkope vakantiehuisje, dat te vies was om aan te pakken. Of die megavoordelige fietsen, die na 10 kilometer bijna vanzelf uit elkaar vielen.

Dat uitzonderingen die de regel bevestigen, ontdekten wij vorige week. Uit de cijfers die afvalinzamelaar ROVA vorig jaar rond deze tijd publiceerde, bleek dat de inwoners van de gemeente Tubbergen in de eerste maanden van het nieuwe jaar extreem goed zijn in het scheiden van hun huisvuil. Bij ROVA temperden ze ons enthousiasme voorzichtig. Ervaring leerde hen dat mensen in het begin fanatiek zijn, maar dat de hoeveelheid restafval in de meeste gemeenten na het eerste jaar daalde met niet meer dan zo’n 20 procent.

Zo niet in de gemeente Tubbergen. Tot onze grote verrassing deelde ROVA ons vorige week mee dat de hoeveelheid restafval in 2016 gedaald is met maar liefst 64 procent! Hiervoor onze oprechte complimenten! Dit is echt een ongelofelijke prestatie die goed is voor ieders portemonnee én voor het milieu. Want praktisch al het gescheiden afval wordt hergebruikt.

Ook het college doet hard mee met deze trend. Zo heeft Gerard Mensink dit jaar de grijze container slechts tweemaal aan de weg gezet. Een prestatie die hij volgend jaar waarschijnlijk niet zal evenaren. Want begin november wordt hij opa en zullen hij en zijn vrouw vaak op hun eerste kleinkind gaan passen.

Nou, Gerard, maak je borst maar vast nat. Met luiers is die grijze bak snel vol. Dat weet Roy de Witte als geen ander. Heeft hij net twee van zijn drie jongens zindelijk, komt er in augustus weer een kleintje bij. Wat in de praktijk zal betekenen dat zijn grijze bak nog weer een aantal jaren fanatiek gebruikt gaat worden.

Ook het grote gezin van Erik Volmerink kan nog niet tippen aan de familie Mensink. Hoewel ook zij het afval ijverig scheiden, raakt bij hen de grijze bak toch regelmatig vol. Hoe het zit bij Huize Vleerbos worden we niet gewaar. Wethouder Tom weet het gesprek handig te draaien richting chipszakken en ander met zilverpapier gelamineerd materiaal dat niet in de PMD-bak mag, maar in de grijze thuishoort. Of de rest van het college daar toch wel aan denkt, vraagt hij zich af.

En burgemeester Haverkamp? We verwachten dat zij binnen enkele maanden haar restafval niet meer in Overdinkel maar in de gemeente Tubbergen aan de weg zal zetten. In welke kern? Dat is voor ons nog steeds de vraag. We hopen dat ze op zeer korte termijn een tipje van die sluier op zal lichten…

Cartoon college
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-