Coronavirus

Column: Relativeren

Publicatiedatum: 
3 sep 2019

Klootschieten is een serieuze aangelegenheid. Niet alleen strijden we jaarlijks om de nationale en Europese titel, ook hebben we de Zilveren Kloot. Een enorm spektakel, waarbij Noord- en Zuid Twente jaarlijks hun krachten meten. De Zilveren Kloot kent een uitgebreide historie. Het gaat te ver om die hier op te schrijven, maar wie een beetje kan Googelen kan er van alles over vinden op internet. Op het moment dat we deze column schrijven, weten we nog niet wie de winnaar is geworden, maar chauvinistisch als we zijn, gaan we er bij voorbaat alvast vanuit dat Noord Twente de Zilveren Kloot zal winnen. Want laten we eerlijk zijn, we zijn met elkaar toch een stelletje krachtpatsers hier in Tubbergen.

Dat geldt in elk geval voor de leden van de tweede jubilerende vereniging van deze maand: de Jolly Jumpers. In een halve eeuw tijd maakten zij de basketbalsport groot. Niet alleen hier in Tubbergen, maar in heel Nederland. Want deze vereniging speelt zowel regionaal als landelijk, waarbij het eerste damesteam zelfs Eredivisie speelt. Zouden we dat vertalen naar voetbalbegrippen, dan hebben we het wel even over het niveau Ajax, Feijenoord en FC Twente.

Toch zijn geweldige prestaties, bekers en onderscheidingen maar een relatief begrip. Het is geweldig als je iets goed kunt, maar het allerbelangrijkst is toch onze gezondheid. Teruggekomen van onze vakanties hoorden we dat het leven van een aantal mensen om ons heen in een paar weken tijd drastisch veranderd is door een ernstige diagnose. Dan realiseren we ons weer hoe belangrijk het is dat je tijdens je leven geniet van de mooie dingen en van de mensen om je heen. Het klinkt heel cliché, maar wat is er mis met de waarheid?

Een andere waarheid is dat de vakanties weer voorbij zijn. Kinderen gaan weer naar school, pubers voor het eerst naar de brugklas en langzamerhand gaat iedereen weer aan het werk. Ook het gemeentehuis druppelt weer vol. We weten niet of u het net zo ervaart als wij, maar vreemd genoeg is alles na een paar dagen werken alweer als vanouds. Dat geldt zelfs voor het weer. In het laatste weekend van augustus is nog steeds rond de 30C. Nooit gedacht dat we nog eens zouden verlangen naar regen en wind. We kunnen het ook anders bekijken: te warm of te koud weer bestaat niet; te warme of te koude kleding wel. Laten we ons dus maar gewoon aanpassen en er ook in het komende seizoen met ons alleen weer voor gaan.

cartoon met Hilde
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-