Coronavirus

Column: Regels

Publicatiedatum: 
24 jul 2018
Hoe mooi zou het zijn als er geen regels zouden zijn. Als iedereen maar kon doen en laten wat hij zelf wilde. Dat lijkt de hemel op aarde. Totdat je er wat dieper over nadenkt. Want wat jouw buurman leuk vindt, kan jou tot een grote ergernis zijn of zelfs tot gevaarlijke situaties leiden en andersom ook. Om allemaal vreedzaam naast elkaar te leven, zijn er dus regels nodig. En daar moeten we ons met elkaar aan houden. Of we het nu leuk vinden of niet.

Maar liefst 63 groepen hebben zich in de afgelopen periode aangemeld voor het houden van een kampeerfeestje. 63 maal gemiddeld een man of vijf, is in totaal ruim 300 jongeren die samen met kameraden en vriendinnen een paar dagen lol gaat  maken in de vrije natuur.

Bij het aanmelden voor een kampeerfeest, hoorde ook het ondertekenen van de kampeerregels die samen met jongeren zijn opgesteld. Die regels zijn duidelijk. Bij geluidsoverlast wordt er eerst een keer gewaarschuwd, maar vooral overmatig alcoholgebruik onder de 18 jaar, dat kan niet. Een geconstateerde overtreding betekent einde oefening. En dat is ook precies wat vorige week een aantal keren is gebeurd. Hartstikke jammer, maar afspraak is afspraak.  

Of wij nu de illusie hebben dat we drankgebruik onder de jeugd hiermee terugdringen? Dat zou geweldig zijn, maar we zijn wel zo realistisch dat we snappen dat dit niet 1,2,3 gebeurt. Wat we wel hopen is dat we jongeren, maar vooral ook hun ouders hierover aan het denken zetten. Want dat tieners vroeg of laat eens over de streep gaan, dat is begrijpelijk. Maar dat ouders hun kamperende koters voorzien van de benodigde bier en sterke drank, daar hebben we minder begrip voor. En we snappen het ook niet helemaal. Waarom denkt iedereen dat een feestje leuker is met alcohol? Het gaat toch om de gezelligheid en de lol die je hebt met elkaar?

Over regels gesproken. We lazen in de krant dat er ondernemers zijn die vinden dat we als gemeente niet voldoende doen om bepaalde bedrijven die zich willen vestigen in onze gemeente tegen te houden. Ook dat heeft te maken met regels en wetgeving: als een bedrijf zich ergens wil vestigen of plannen heeft voor uitbreiding, dan is een gemeente wettelijk verplicht om die aanvraag in behandeling te nemen. En terecht. Want anders zou er een volledige willekeur ontstaan. En dan zouden ondernemers die zogenaamd minder populair zijn telkens mooi achter het net vissen. Hoe zou u dat vinden?

Cartoon college BW 2018-2022
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-