Coronavirus

Column: Prinsen en burgemeesters

Publicatiedatum: 
27 nov 2018
De Eerste Kamer heeft groen licht gegeven voor de gekozen burgemeester. Een opmerkelijk feit en volgens ons niet het meest wenselijke scenario. Met de Mijn Dorp 2030-gedachte hoog in het vaandel, zijn wij de eersten die vinden dat je als overheid niet over, maar met inwoners moet besturen. Maar er zijn grenzen. We hebben een gekozen gemeenteraad, gekozen Provinciale Staten en een gekozen Eerste- en Tweede Kamer, stuk voor stuk bestaande uit mensen die met goede bedoelingen en de nodige verkiezingsbeloftes op hun plek zijn beland. Een burgemeester is daarop een uitzondering. Hij of zij voert geen campagne en doet geen verkiezingsuitspraken, maar solliciteert op de functie van burgemeester. Voert gesprekken met een afvaardiging van (de gekozen) gemeenteraad en wordt na een uitgebreide procedure uiteindelijk officieel benoemd door de Koning. Door dit alles is de burgemeester in staat om onafhankelijk voorzitter te zijn van de gemeenteraad en het college en dat is een groot goed.

Wat ons mag dat zo blijven en als we afgaan op de uitslag van het onderzoekje van Tubantia vindt u dat ook. Want maar liefst 86% van de Tubbergenaren gaf aan dat zij ook bij  het gekozen burgemeesterschap zouden kiezen voor hun eigen burgemeester. Dinsdag stond hierover een groot artikel in de krant en op basis daarvan hadden we eerlijk gezegd wel verwacht dat er op gebak getrakteerd zou worden tijdens de collegevergadering. Maar nee, onze burgemeester, die ook wij overigens zeer waarderen, stelde zich bescheiden op en wilde er verder geen woorden aan vuil maken, laat staan ons blootstellen aan een heleboel overbodige calorieën.

We denken dat ze nog een beetje onder de indruk was van de grote rampenoefening van de Veiligheidsregio Twente, die we de dag ervoor hadden. Een levensechte oefening, waarbij het Raadhuisplein binnen enkele minuten vol stroomde met brandweermensen en andere hulpdiensten en de burgemeester het alarmerende telefoontje kreeg waarin werd gemeld dat er een auto de bibliotheek in was gereden en brand had veroorzaakt. Er waren gewonden en er was een dodelijk slachtoffer te betreuren, ongeruste telefoontjes van inwoners en media die het naadje van de kous wilden weten. Een leerzame oefening, waarbij we met ons allen leerden om onze hoofd koel te houden in een dergelijke situatie. En bijzonder om te ervaren dat je weet dat het (gelukkig) slechts gaat om een oefening, maar toch helemaal op kan gaan in de gebeurtenis. Maar laten we hopen dat het nooit nodig zal zijn om het geoefende in praktijk te brengen.

Brengt ons bij het laatste punt van deze week: de Carnaval. Met het bekend maken van de Prinsen is het feest alweer een beetje begonnen. Vooral bij De Dubbelkiekers was het feest. Zaterdagochtend om 8.11 uur, ja, u leest het goed, werd de nieuwe prins al bekend gemaakt. 8.44 uur was het al in de hele gemeente bekend. Een mediaprestatie van formaat. In de carnavalsperiode komt er vast een moment dat we onze complimenten kunnen overbrengen aan de De Dubbelkiekers. Carnaval. U merkt het al. We hebben er zin in!

Cartoon college BW 2018-2022
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-