Coronavirus

Column: Populisme

Publicatiedatum: 
9 okt 2018
Het is Stoptober, de maand waarin het stoppen met roken centraal staat. Een goed initiatief, want roken is niet alleen ongezond voor jezelf, maar ook voor de ander. Iets dat krap dertig jaar geleden trouwens nog volslagen onbekend was. Toen werd er overal en door iedereen naar hartenlust gerookt, zelfs op tv. En wie herinnert zich niet de glaasjes met sigaretten en sigaren die tijdens verjaardagen steevast op de tafel stonden? Het kan snel veranderen.

Toch kan roken soms ook een positieve functie te hebben. Zo hoorden wij van een pijproker die de pittige discussies die hij en zijn vrouw soms voeren tijdens de afwas, later op de avond nuanceert onder het roken van een pijp. Zo simpel kan het geheim van een goed huwelijk dus zijn.

Het huwelijk tussen Engeland en Europa is waarschijnlijk niet meer te redden met het roken van een vredespijp. Want Brexit of geen Brexit, dat is nog steeds de grote vraag die politiek Europa in zijn greep houdt. Ook wij zijn benieuwd naar de uitkomst, al raken wij er steeds meer van overtuigd dat die hele Brexit vooral een populistisch gebeuren is.

Populisme wordt helaas ook steeds vaker toegepast in onze eigen landelijke politiek. Zo bekeken wij met plaatsvervangende schaamte de begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer. Kamerleden die elkaar afserveren in taalgebruik dat werkelijk nergens over gaat. Jammer, heel jammer. Dat is ook de mening van minister Astrid Kaag, zo bleek vorige week zondag tijdens haar Abel Herzberg-lezing, waarin ze onder andere waarschuwt dat mensen door populistische uitspraken verleid worden en dat delen van de samenleving vatbaar zijn voor halve waarheden, manipulatie en fake news.

Hier in de gemeente Tubbergen hebben we gelukkig nog niet te maken met verregaand populisme. Hier gaan we nog voor het echte en inhoudelijke debat. Wie dat wil meemaken is van harte welkom op 10 oktober om 19:30 uur. Dan wordt het concept Maatschappelijk Akkoord behandeld tijdens een openbaar debat. We verheugen ons daar nu al op.

Cartoon college BW 2018-2022
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-