Coronavirus

Column: Pasen

Publicatiedatum: 
23 apr 2019

Mooi voorjaarsweer, we zijn er dol op. Weinig regen, veel zon, temperaturen van rond de 20 graden…kon het maar altijd zo zijn. Toch is inmiddels gebleken dat je ook van mooi weer teveel kan hebben. Leverde de aanhoudende droogte in de afgelopen zomer veel problemen op voor boeren en waterschappen, komend weekend hebben we er allemaal last van. Want dankzij de aanhoudende droogte is het code rood wat betreft het risico op natuurbranden. Daardoor lagen onze traditionele paasvuren de afgelopen week alvast figuurlijk onder vuur.

Wat hebben we met elkaar en met alle gemeenten in Twente gewikt en gewogen. Natuurlijk staat veiligheid voor ons altijd voorop. Maar we hechten ook veel waarde aan tradities en het leven vieren, en daaronder vallen onze paasvuren zeker. Daarnaast zat de twijfel ook bij het inschatten wanneer  het nu wel of niet veilig is. Is de natuur echt zo droog als we denken, of zijn we tegenwoordig iets te snel bang? En met welke afmetingen is een paasvuur nu echt onder controle te houden en wanneer niet? Welke afstand tot huizen en bomen is veilig en tot welke windsnelheden lopen we geen risico?

Kortom, het was een week van twijfel en discussie. Overigens ook voor de organisatoren, die uiteindelijk altijd zelf verantwoordelijk zijn. Op het moment dat wij deze column schrijven hebben we net besloten dat er in elke kern één paasvuur aangestoken mag worden. Deze locaties zijn geselecteerd op basis van veiligheid en eerdere bezoekersaantallen. Maar we weten nu nog niet precies hoe het allemaal gaat lopen tijdens het paasweekend, dus het blijft nog even spannend.

Behalve dat, konden we vorige week ook bekend maken wie onze nieuwe gemeentesecretaris gaat worden. Mooi dat we iemand gevonden hebben die goed past, maar aan de andere kant ook best een beetje vreemd om na 17 jaar afscheid te nemen van een vast gezicht. Maar nog geen definitief afscheid gelukkig. In een andere functie blijft nog een tijd dicht bij ons. Over een ander gezicht gesproken, tijdens een bezoekje aan de kapper heeft onze burgemeester haar lange lokken verruild voor een pittig kort kopje. Ook weer een heel ander gezicht.

Die metamorfose deed ons denken aan lang vervlogen tijden, toen Pasen nog het feest was waarbij je nieuwe kleren kreeg, zodat je letterlijk op je paasbest naar de kerk kon gaan. Als het dan toevallig te koud was voor je nieuwe voorjaarskleren had je pech, want het was feest, dus je moest het gewoon dragen. En dat je zelf eieren mocht verven, die in een gehaakt netje werden bewaard. En het vastentrommeltje, dat de week voor Pasen leeggegeten werd. Pasen was in die dagen ook het feest waarbij je op radio en televisie hoorde en zag hoe de paus het Urbi et Orbi uitsprak. Urbi et Orbi, betekent ‘voor de stad en voor de wereld’. Een belangrijke zegen die via de ether doorstraalde naar onze woonkamers. Maar wat wij als kind diep in ons hart het mooist vonden van dat hele gebeuren was natuurlijk het ‘dank vor die blumen’. Tja, Pasen. Een feest dat bol staat van tradities en mooie herinneringen.

Cartoon college BW 2018-2022
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-