Coronavirus

Column: Ouders en kinderen

Publicatiedatum: 
19 feb 2019
Het is bijzonder dat in deze huidige tijd waarin we ons privéleven met anderen delen in kranten, op sociale media en televisie, er nog altijd een taboe rust op het thema kindermishandeling. Het is niet zo dat we over dit onderwerp geen mening hebben. Integendeel, huiselijk geweld is iets wat we allemaal ten zeerste afkeuren. Toch hoorden we tijdens de themabijeenkomst ‘Geweld hoort nergens thuis’ die ruim een week geleden werd gehouden in Tubbergen, dat huiselijk geweld en kindermishandeling nog altijd behoren tot de meest voorkomende gevallen van geweld in ons land. In ons land en dus ook in onze gemeente.

We hoorden ook dat het merendeel van de vragen over huiselijk geweld die binnenkomen bij Veilig Thuis Twente worden gesteld door verontruste buren, familieleden, vrienden, leerkrachten of sporttrainers. We vragen dus wel om informatie, maar wat doen we daarmee? Doen we aangifte of melding? Gaan we in gesprek met de vermoedelijke slachtoffers of daders? Tonen we ons ook in dit soort moeilijke situaties een goede noaber of blijven we dan liever de verre vriend?

Wat doen we zelf, vroegen wel ons af, wanneer wij het vermoeden hebben van huiselijk geweld? Het blijkt dat ook wijzelf het moeilijk vinden om in een dergelijke situatie te handelen. Aangifte doen kan, maar dat vinden we best lastig, want stel je voor dat je het mis hebt. Aanspreken, dat is iets dat we ook weleens hebben geprobeerd, maar dat resulteert niet altijd in een verbetering. Dan is het meldpunt van Veilig Thuis Twente misschien toch de beste optie. Of

Kortom, huiselijk geweld is een probleem waarvan we allemaal vinden dat het opgelost moet worden. Daarom dragen we de vervolgbijeenkomst waarin een groep studenten, professionals, experts en ervaringsdeskundigen zich gedurende 5 dagen lang gaan buigen over het vraagstuk ‘Hoe word kindermishandeling van ons allemaal en niet alleen van de professional?’ dan ook een warm hart toe en willen hieraan graag onze medewerking verlenen. Want al houden we in de gemeente Tubbergen wel van een feestje, we vinden dat we er juist in moeilijke situaties ook moeten zijn voor elkaar.

Een ander onderwerp dat vorige week voorbij kwam, betreft ook ouders en kinderen. Sinds kort kunnen ook kinderen die levenloos ter wereld zijn gekomen worden geregistreerd in de burgerlijke stand. We vinden het mooi dat jaren nadat dankzij onze oud-pastoor Jan Kerkhof Jonkman ook ongeboren kinderen in gewijde grond begraven mochten worden, nu ook de Nederlandse wetgeving is aangepast. We beseffen dat het inschrijven een handeling is die het verdriet niet kan wegnemen, maar we hopen dat het ouders wel kan helpen bij de verwerking ervan.

Cartoon college BW 2018-2022
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-