Coronavirus

Column: Oude tijden herleven

Publicatiedatum: 
6 jun 2017
Hoewel wij in de gemeente Tubbergen met ons allen hartstikke hip en vooruitstrevend zijn, weten wij de historie van onze gemeente wel te waarderen. Dat uit zich op allerlei manieren.

Zo genoten we tijdens de Pinksterdagen weer van de Historische Motorrace, die in 1946 voor het eerst georganiseerd werd door Jaap de Wit uit Zenderen. Een voor die tijd enorm spektakel, waarbij dappere coureurs het parcours Albergen, Tubbergen, Fleringen, Albergen weliswaar met lekkende machines, met succes bedwongen. In de daarop volgende decennia vonden motorcoureurs uit alle windstreken de weg naar Tubbergen. Wie herinnert zich niet de namen van regionale toppers zoals Piet van der Wal, Theo Bult of  Marcel Ankoné

Vanwege toenemende drukte op de Overijsselse binnenwegen eindigde deze traditie in 1984. Gelukkig herinneren de 16 roestvrijstalen motorrijders van kunstenaar Gert Sennema ons nog dagelijks aan deze mooie traditie en wordt er ieder jaar tijdens het Pinksterweekend een motordemo georganiseerd, waarbij we even terugreizen in de tijd.

Een ander historisch feit dat dit jaar ook groots wordt herdacht en gevierd met het theaterspektakel Het Verzet Kraakt, is de grote bankroof op een filiaal van de Nederlandsche Bank in Almelo in 1944. De buit: 46,1 miljoen gulden. Een recordbedrag tot op de dag van vandaag.

Bij dit huzarenstuk was ook Hendrik Frielink uit Harbrinkhoek betrokken. De theatervoorstellingen worden pas gehouden in augustus en september, maar de tentoonstelling die de Heemkundevereniging Albergen-Harbrinkhoek hierover heeft opgezet vormt alvast een mooi voorproefje.

Ook een mooie combinatie van toen en nu is het Film Food Fest dat onlangs werd gehouden op de plek waar ooit dr. Schaepman werd geboren. Wie al die festiviteiten heeft gemist, maar toch een vleugje nostalgie wil proeven, kan op 11 juni in de herkansing. Tijdens de Tubbergse Molendag houden alle molens in Tubbergen Open Huis. De officiële start van deze dag is bij watermolen de Mast in Vasse. Er is een geweldige fietsroute die u langs al onze zeven molens voert. Een leuk uitstapje voor jong en oud. Wij doen mee. U ook?

Cartoon college
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-