Coronavirus

Column: Oud & Nieuw

Publicatiedatum: 
30 dec 2019

De laatste dag van het jaar stemt toch altijd wat weemoedig. Je denkt na over wat er is geweest, over wat goed was en over wat je misschien anders had kunnen aanpakken. En natuurlijk ook over wat er komen gaat in het nieuwe jaar. Met de combinatie van alle onderwerpen die op dit moment in het landelijke nieuws spelen, de zaken die belangrijk zijn voor onze eigen gemeente, de kernavonden en natuurlijk de viering van 75 Jaar Vrijheid, belooft het opnieuw een druk en roerig jaar te worden. Maar dat is juist leuk, dat houdt ons wakker.

Voor het echter zover is, vieren we eerst de jaarwisseling. Leuk om te merken dat elke familie daarbij zo toch zijn eigen tradities heeft. Zo begint de familie Volmerink de laatste dag van het jaar met oliebollen bakken bij opa en oma. Daarna gaan ze in Reutum kijken naar het carbidschieten op het plein om daarna met de andere opa en oma de avond door te brengen. De kinderen mogen voor het eerst de hele avond opblijven, dus dat wordt vooral spelletjes doen. Daarna de buurt in om het nieuwe jaar in te luiden, iets dat de volgende dag wordt herhaald met familie en kameraden.

De keuken van de gemeentesecretaris wordt op oudejaarsdag omgebouwd tot kookstudio, waar samen met vrienden uit haar studietijd wordt gekookt. De kinderen die meekomen doen spelletjes en de volwassenen bespreken het leven. Na het vuurwerk en de champagne om 12 uur nemen de voormalige studiegenoten de dobbelstenen en pionnen op om elkaar tot diep in de nacht af te troeven. Want spelletjes doen is uiteindelijk toch vooral leuk als je kan winnen.

De familie Bekhuis gaat al vroeg op pad om vuurwerk te kopen en oliebollen te halen bij de scouting in Vasse. De rest van de dag wordt gevuld met bezoekjes aan familie en vrienden. De oliebollen, appelflappen en het oorverdovende knallen van carbid zal hetzelfde zijn als ieder jaar, toch voelt het door het onverwachte overlijden van een dierbaar familielid anders dan anders. De avond wordt thuis doorgebracht. Om klokslag middernacht gaat de champagne  open en daarna wordt het nieuwe jaar met veel vuurwerken en gezelligheid ingeluid in de buurt. Op Nieuwjaarsdag doen ze dat nog eens dunnetjes over met familie.

Burgemeester Haverkamp smikkelt ook al van de oliebollen van de scouting in Vasse. De avond brengt ze door met haar gezin, om vervolgens rond middernacht de buurt in te gaan. Alcohol raakt ze niet aan, want ze heeft piketdienst. Als burgermoeder roept zij iedereen op om voorzichtig te zijn met vuurwerk en andere zaken. Maar mocht er onverhoopt toch iets ernstigs gebeuren, dan staat zij paraat. Wat er ook gebeurt.

Voor de familie Berning-Everlo is deze jaarwisseling anders dan anders omdat zij onlangs afscheid van een dierbare hebben genomen. Al zullen de kinderen als vanouds vuurwerk afsteken, uiteraard met vuurwerkbrillen en aansteeklonten, het samen met familie oliebollenbakken wordt overgeslagen. In plaats daarvan heffen zij met elkaar het glas en kijken terug op een bewogen periode, een jaar met een lach en een traan. Wat hen, en daarmee ook de rest van ons college, des te meer doet beseffen dat je het leven moet vieren en vooral ook moet genieten van de kleine dingen samen met familie, vrienden en buren. Lieve inwoners van de gemeente Tubbergen, op naar een mooi 2020!

cartoon met Hilde
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-