Coronavirus

Column: Oud en Nieuw

Publicatiedatum: 
28 dec 2017
En dan is er zo maar weer een jaar om. Het lijkt nog maar heel kort geleden dat we op de tweede dinsdag van januari wat onwennig aan de collegetafel zaten met een nieuwe burgemeester. Maar inmiddels is het alsof ze er altijd al is geweest. Toch zijn er nog steeds dingen die we van elkaar moeten ontdekken. Zoals de bijvoorbeeld de manier waarop we Oud & Nieuw vieren.

Waar burgemeester Haverkamp dol is op siervuurwerk met weinig geluid, maar met zoveel mogelijk kleurrijke sterren die weer vervolgens weer uit elkaar vallen in steeds kleinere sterretjes, geeft mannelijke kant van het college meer de voorkeur aan een paar flinke knallen.

Zo is het in Manderveen traditie om met de hele buurt carbid te schieten. Dus staat Roy de Witte ook komende zondag weer vanaf een uur of elf op straat om met zijn buren en kameraden te knallen en oliebollen te eten. Vervolgens nog een uurtje naar het café en daarna op de bank. Wakker blijven tot twaalf uur is hem tot nu toe nog nooit gelukt, maar wie weet.

Gerard Mensink volgt ongeveer hetzelfde patroon.  Hij gaat met Johan die Maarten heet en Teus die Gerard heet carbid schieten. Oliebollen zijn niet zo aan hem besteed, hij houdt meer van een biertje. Wakker blijven tot twaalf uur en veel later is voor hem geen probleem. Verschil moet er zijn.

Voor de familie Volmerink is Oud & Nieuw een echt familiefeest. Overdag samen met de kinderen oliebollen en ananasbollen bakken bij oma, waarna de avond wordt doorgebracht met vrienden om vanaf een uur of één nieuwjaar te winnen in de buurt. Op 1 januari gaat hij gewoon nog even door met familiebezoek en ’s avonds de kameraden.

Tom Vleerbos spant echter de kroon. Hij brengt oudejaarsdag door in een op hout gestookt warmwaterbad. Dat bad, dat speciaal voor deze dag in elkaar gezet wordt, biedt ruimte aan tien man. Ze komen er alleen even uit om de carbidbus aan te steken of een pilsje te pakken. Of dat niet koud is? Nee, kennelijk wordt het water zó warm dat je het eerste half uur niks van de kou voelt.

Waarschijnlijk brengen velen van u Oud & Nieuw door volgens één van bovenstaande varianten en dat is altijd gezellig. Maar er zit, zoals bij zoveel dingen in het leven, ook een kijk-uit kant aan. Bij vuurwerk is dat natuurlijk veiligheid en overlast. Daarom zijn er regels opgesteld. We weten het allemaal. Al zijn we hier in Tubbergen niet streng, ook wij hebben ons te houden aan de landelijke regels rondom carbid (die u kunt vinden op onze website en in deze krant). Mocht u dus in de weer gaan met vuurwerk of carbid, doe het dan veilig, want niemand heeft iets aan afgerukte vingers of ingestorte ogen. Het is voor uzelf en uw familie fijner als iedereen heelhuids 2018 bereikt. Rest ons niets meer dan u een zoalig oetèende te wensen en ‘n good begin!

Cartoon college
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-