Coronavirus

Column: Opvoeden en verantwoordelijkheid

Publicatiedatum: 
22 okt 2019

Als er iets is waar we allemaal mee worstelen is het wel opvoeden. Hoe zorg je ervoor dat je je kinderen de liefdevolle basis geeft die ze nodig hebben om fijne volwassenen te worden? We doen daarvoor enorm ons best, want we willen allemaal graag dat ons kind slaagt in het leven. Leuke opleiding, mooie baan later, fijne vrienden, gezond en veilig opgroeien.

Als college hebben wij graag contact te met onze jeugd. Het is goed om te weten wat ze belangrijk vinden, waarover ze zich zorgen maken en ook welke rol wij als gemeente in hun leven kunnen vervullen. De jaarlijkse kampeerfeesten vormen voor ons als college ook een bron van informatie. Gelukkig verlopen de meeste feesten supergoed en hebben de kampeerders de tijd van hun leven met hun vrienden en vriendinnen. Maar soms zijn we stomverbaasd. Over het gedrag van de wat oudere jeugd die toch inmiddels beter zou moeten weten, of over de leeftijd van de kampeerders. Soms zijn ze nog echt piepjong en kamperen ze met hun groepje niet in de buurt van hun ouders, maar wel van groepen jongeren die langsfietsen op zoek naar drank en vertier. Op deze manier werden er in de afgelopen jaren jammergenoeg een aantal feestjes verknald.

Voor jongeren is het een zoektocht naar hoe ver ze kunnen gaan. Tegelijkertijd is dat ook de zoektocht van ons als college. Waar we in eerste instantie vooral contact met de jongeren hadden, en soms bijna een stukje van de ouderrol overnamen, hebben we in de loop der jaren steeds meer het contact met de ouders gezocht. Daaruit blijkt dat evenals wij, ook ouders zoekende zijn.

Er zijn ouders die zich zorgen maken en niet willen dat hun kinderen voor hun 18e gaan drinken. Die beseffen dat alcohol niet alleen tot onveilige situaties leidt, maar ook tot een minder goede gezondheid. Er zijn ook ouders die het prima vinden dat hun kind voor hun 18e bier of wijn drinkt. Die verschillende opvattingen zijn lastig, zeker binnen de ouderapps van de vriendengroepen. Ben jij die enige ouder die je kind niet iets wilt laten drinken terwijl zijn of haar vrienden wel alcohol thuis mogen drinken? Of ben jij juist die ouder die NIX 18 onzin vindt? Hoe komt je daar nu met elkaar uit?

Het is eigenlijk heel simpel. Als ouder ben je verantwoordelijk voor je kind zolang hij of zij nog geen 18 is. Tegelijkertijd ben je ook verantwoordelijk voor de jeugd onder de 18 die bij jou thuis komt. Daar komt op het gebied van alcoholgebruik nog iets bij: volwassenen die aan jeugd onder de 18 alcohol verstrekken zijn gewoon strafbaar. En los daarvan moet je er toch ook niet aan denken dat er iets gebeurt met een kameraad of vriendin van jouw kind doordat ze bij jouw thuis, in de keet of in jouw zaak iets gedronken hebben? Dan kan je toch maar beter die ‘saaie, strenge’ ouder zijn.

U begrijpt dat wij als gemeente misstanden of ongelukken die worden veroorzaakt door alcohol graag willen voorkomen. Maar eerlijk is eerlijk, hoe we dat moeten aanpakken is ons een raadsel, want drinken hoort kennelijk bij de cultuur van onze gemeente. Toch moeten we hierover na gaan denken. En wij niet alleen. Eigenlijk zouden we dat met ons allen moeten doen. We werken in heel veel dingen met u samen. Onze droom is om dat ook rondom dit onderwerp te doen. Om te beginnen door samen met ouderen en jongeren, met drinkers en niet-drinkers het gesprek aan te gaan over drankgebruik in het algemeen en ons eigen drankgebruik in het bijzonder. Om vandaaruit samen verder te werken aan een cultuur waarbij het ook gezellig is met een glas cola of een goed glas vruchtensap en waar NIX 18 ook echt niks is. Wij dagen u uit: doet u met ons mee? Wij horen het heel erg graag!

cartoon met Hilde
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-