Coronavirus

Column: Op de kop

Publicatiedatum: 
18 jan 2021

De wereld staat werkelijk op zijn kop. Engelse en Zuid-Afrikaanse coronavarianten steken de kop op, maar in plaats van snel extra maatregelen treffen om het virus voor te blijven, wordt er oeverloos gedebatteerd. En worden er regels opgelegd, dan proberen veel mensen deze zoveel mogelijk te omzeilen. Wat is dat toch met ons Nederlanders, dat we zoveel moeite hebben met het opvolgen van regels? En hoe democratisch is de democratie als we steeds vaker luisteren naar degenen die het hardst roepen, zelfs al is die groep veel kleiner dan de rest?

En dan hebben we Trump, die een burgeroorlog uitlokt omdat hij het niet accepteert dat hij het pluche moet verlaten. Die zich zó ongenuanceerd en opruiend uitlaat dat hij definitief is verbannen van alle social media. Door zijn verbanning realiseren we ons pas echt hoe de wereld is veranderd door die sociale media. Nog geen twee decennia geleden hadden we er nog nooit gehoord, maar het is allang dé plek geworden waar iedereen een podium vindt voor alles wat hij denkt of vindt. Dat roeptoeteren kan positief uitpakken, maar ook heel gevaarlijk zijn, zoals we vorig weekend bij de bestorming van het Capitool zagen. En wat ons ook intrigeert: door het blokkeren van de president van Amerika blijkt ook hoe machtig de drie eigenaren van de grootste social media platforms eigenlijk zijn. En dat, als zij je zat zijn, je afgesneden bent van je publiek. De vraag is hoe wenselijk dat is, nog afgezien of je het eens of oneens bent met iemands uitspraken.

Afgezien van de negatieve kanten, zitten er natuurlijk ook heel veel voordelen aan het digitale tijdperk. Want hoe zouden we deze lockdown hebben overleefd zonder Skypen, Zoomen, Whatsappen en allerlei andere vormen waarmee we digitaal contact kunnen houden? De economie ligt nu al voor een groot deel plat, maar zonder de voordelen van de virtuele wereld zouden de gevolgen nog veel groter zijn geweest. Dan zou het onderwijs echt plat liggen, evenals alle bedrijven die nu dankzij de mogelijkheden om digitaal met elkaar samen te werken. Ook zouden we geen contact kunnen onderhouden met onze ouders en grootouders en alle anderen die we vanwege de coronamaatregelen niet live kunnen zien. Voor eindexamenstudenten zou het onmogelijk zijn geweest om een goede vervolgopleiding te zoeken, iets dat nu, weten we inmiddels uit eigen ervaring, op een hele mooie manier wordt opgelost met behulp van virtuele rondleidingen en filmpjes waarin studenten en docenten van alles vertellen over hun opleiding. Ook onze eigen vergaderingen en die van de raad zouden niet door kunnen gaan en zo is de lijst eindeloos. Het enige dat online wat lastig is, is een bezoek aan de kapper. In het licht van alles wat er nu speelt natuurlijk maar een heel klein probleempje, maar toch. Als haar een beetje goed zit, kun je de wereld net wat beter aan.

cartoon met Hilde
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-