Coronavirus

Column: 'Onze 1,5 meter 2020'

Publicatiedatum: 
25 mei 2020

Soms hoor, zie of lees je dingen die onbegrijpelijk lijken. Waarbij je denkt: ligt het nu aan mij dat ik dit niet snap of is het echt te gek voor woorden? Neem bijvoorbeeld de oproep van onze minister president (over het algemeen toch een wijs en verstandig man) aan de jongeren in ons land: "Ga het schoolhoofd in de weg zitten, als die iets besluit waar je het niet mee eens bent. Hetzelfde geldt voor het buurthuis of de sportschool. Begin de revolutie van onderaf." Het idee van jongeren oproepen om mee te denken over de inrichting van de 1,5 meter-samenleving juichen wij toe. Maar de boodschap op deze manier brengen aan een groep die het inmiddels helemaal gehad heeft met corona, is wel een klein beetje een lont in een kruitvat steken. Ook geen fijn signaal naar al die schoolhoofden die keihard hebben gewerkt om het onderwijs ondanks de coronamaatregelen, gewoon door te laten gaan. En ook niet richting al die sportverenigingen die er alles aan doen om de jeugd met alle beperkingen toch lekker te laten bewegen en sporten.

Hoewel wij als college ook zeker wel houden nieuw, anders en buiten de paden denken, zijn wij meer van de evolutie, dan van de revolutie. Ook bij evolutie is er sprake van verandering, maar dan meer geleidelijk. Verandering vanuit een wisselwerking waarin mensen samen iets nieuws in gang zetten. Mijn Dorp 2030 is een goed voorbeeld van een evolutie. Een aantal jaren geleden in het klein begonnen en langzaam uitgegroeid tot een manier van samenwerken tussen inwoners, ondernemers, jeugd, gemeente, raadsleden en college. We hopen straks op diezelfde manier ook samen met elkaar ‘Onze 1,5 Meter 2020’ te kunnen ontwikkelen. Een samenleving waarin we met elkaar zoveel mogelijk mooie, leuke, goede en gezellige dingen kunnen blijven doen, maar dan wel op 1,5 meter afstand.

Maar zover is het jammergenoeg nog niet. Eerst maar eens wachten op de noodverordening, die zoals het er nu naar uitziet, rond 29 mei gereed zal zijn. Pas dan weten we wat in de komende periode wel en niet mag en kunnen we spijkers met koppen slaan.

cartoon met Hilde
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-