Coronavirus

Column: Ontmoeten

Publicatiedatum: 
14 sep 2020

Geen nieuwe hoogheden, geen grote optochten, geen sleutelactiviteiten, geen grote gala’s en geen feestavonden. Dat was donderdagavond het resultaat van het overleg met het Carnavalsorgaan. De verenigingen waren het er unaniem over eens dat grootse carnavalsactiviteiten niet verantwoord zijn, maar lieten tegelijkertijd hun veerkracht en creativiteit zien. Er kan veel niet, maar er kan ook nog veel wel. En daar gaan de verenigingen in de komende tijd naar op zoek. Kleinschalige activiteiten alleen voor eigen dorp en eigen vereniging, digitale buuts, kinderoptochten, de inzet van voormalige hoogheden. Er borrelden al snel ideëen op en daar zijn wij blij mee. Want bij de pakken neerzitten, dat is niks voor de inwoners van onze gemeente, die vanwege de sleutelactiviteiten rondom carnaval uniek is.

Dat unieke en het niet bij de pakken gaan neerzitten zagen we (komend jaar alweer 50 jaar geleden) bijvoorbeeld ook tijdens de ruilverkaveling. Al is het ontketenen van een totale boerenopstand natuurlijk weer het andere uiterste. Maar die drang om niet bij de pakken neer te gaan zitten en er met elkaar de schouders onder te zetten is typerend voor Tubbergen. Dat is één van de redenen dat een groepje actieve inwoners heeft besloten om die gebeurtenis, die toch een belangrijk onderdeel vormt van de geschiedenis van onze gemeente, volgend jaar op een passende manier te herdenken. We zijn benieuwd wat dat gaat opleveren. En verheugd dat, ondanks de bijzondere tijd van dit moment, toch gekeken wordt naar manieren om het leven binnen de geldende regels te vieren.

Maar blijf daarbij voorzichtig. Houd afstand van elkaar. Dat is nog steeds de beste manier om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen. Dat geldt zeker voor buiten in de frisse lucht. Heb je toch een bijeenkomst of een feestje, blijf dan zoveel mogelijk zitten op je stoel. Om elkaar dan goed te kunnen verstaan, blijkt dat de muziek een flink stuk zachter moet. Dat maakt het geheel misschien wat minder feestelijk, maar het heeft ook weer voordelen. Want het is nu eenmaal zo dat harde muziek een belangrijke oorzaak is voor blijvende gehoorschade.

Ook als gemeente willen we in de komende maanden weer graag met u in gesprek, waarbij ook wij de coronamaatregelen goed in acht nemen. Zo is de gemeenteraad bezig met het voorbereiden met de kernbezoeken waarbij we met u in gesprek gaan over de stand van zaken rondom het Maatschappelijk Akkoord. En nodigen we u uit om op maandag 21 september mee te denken over het voorlopig ontwerp van het Glashoes. Alles in kleine groepen en op voldoende afstand van elkaar. Maar toch, het kan weer. En dat geeft ons weer moed.

cartoon met Hilde
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-