Coronavirus

Column: Nederland-Duitsland

Publicatiedatum: 
11 jul 2017
Afgelopen vrijdag kregen we onze buren op bezoek. Onze Duitse buren welteverstaan. We mochten de raadsleden van de gemeente Uelsen ontvangen. Dat deden we niet in het gemeentehuis, maar op CSI Geesteren, waar we met ons allen genoten van Pferdesport auf hohem Niveau.

Als we in het westen des lands zouden wonen, zou de taal misschien een barrière zijn, maar gelukkig spreken zowel onze oosterburen als wijzelf een soort Twents-Duuts grensdialect, waardoor we ons prima met elkaar konden redden.

Het was een genoeglijk samenzijn. We grapten wat over de onvergetelijke halve finalewedstrijd tegen de Duitsers tijdens het EK van 1988. De wat ouderen onder ons zullen zich hét moment van de wedstrijd nog zeker herinneren. Bij een stand van 1-1 was het Jan Wouters die in de 88ste minuut Marco van Basten wist te bereiken met een listige pass, waarna Van Basten met een uitgekiende sliding de bal in de verre hoek langs doelman Immel wist te krijgen. Oranje ging naar de finale, maar belangrijker nog: Oranje had de Duitsers uitgeschakeld! Iets dat gek genoeg na bijna 30 jaar nog steeds een beetje gevoelig ligt.

We spraken ook over serieuze zaken. Want daarom kwamen we natuurlijk in de eerste instantie bij elkaar. Zo hadden we het over de vele grenskinderen, die wonen in Duitsland, maar in Nederland naar school gaan. En natuurlijk over de Dag van de Duitse taal, waarmee we in het voortgezet onderwijs veel aandacht besteden aan het belang van het goed Duits leren spreken. Op internet zagen we dat op sommige scholen in ons buurland der Tag der niederländischen Sprache wordt georganiseerd, dus met de samenwerking zit het wel goed, voor nu en in de toekomst.

Ook brachten we samen een bezoek aan Erve Mensman, waar het ‘veult as ’n good thoeskomm’n’ en wisselden daar ervaringen uit over de verschillen en de overeenkomsten tussen de zorg in Nederland en Duitsland.

Hoewel wij hen lekkere hapjes aanboden, voelden we ons toch wat sobertjes ten opzichte van de Uelsenaren. Want wanneer wij bij hen op bezoek komen, staat er altijd een hele tafel vol met allerlei soort Kuchen klaar, waarvan je zoveel mag nemen als je maar wilt. Dat is ook cultuur. En daar kunnen we met ons allen eigenlijk best wat van leren, bedachten we ons achteraf. Omdat burgemeester Haverkamp taarten bakken niet alleen leuk vindt, maar dat ook nog eens heel erg goed kan, hopen we onze buren bij een volgend bezoek te kunnen verrassen met een grote keuze aan Kuchen.

Cartoon college
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-