Coronavirus

Column: Mooie dingen

Publicatiedatum: 
22 jun 2020

Wat was het fijn om vorige week weer live te vergaderen met onze gemeenteraad. Niet alleen leuk om elkaar na zo’n lange periode weer even in het echt te zien, maar ook beter voor de besluitvorming. Tegen echte personen praat je toch anders dan tegen een computerscherm. Wat we wel hebben ervaren, is dat 1,5 meter afstand houden in theorie goed te doen lijkt, maar in de praktijk best lastig is. Het is sowieso moeilijk in te schatten hoeveel 1,5 meter nu precies is. Gelukkig hebben we daar, dankzij onze buitendienst, nu een goed hulpmiddel voor: twee hoepels met elk een doorsnede van 1,5 meter. Pas als je die omdoet en dan in gesprek gaat met een andere persoon met dezelfde hoepel, ervaar je hoe ver 1,5 meter is. Het ziet er volgens sommigen een beetje raar uit, die hoepels, maar voor de bewustwording is het een handig hulpmiddel.

Na weken thuis, letterlijk achter de geraniums, heeft onze burgemeester vorige week ook weer voor het eerst een 60-jarig bruidspaar bezocht. Daarbij hield ze zich streng aan de afstand en heeft haar handen van tevoren en na afloop schraal geboend met desinfecterende handgel. Ook heeft ze het gelukkige paar uiteraard geen hand gegeven, wat ook wat onwennig voelde. Maar wat was ze blij om gewoon weer eens gezellig in gesprek te gaan met echte mensen, in plaats van via de computer. En dan ook nog eens onder het genot van koffie met gebak. Dat geldt trouwens voor ons allemaal. Het is fijn om weer mensen tegen te komen en spontaan een praatje te kunnen maken, ook al is dat op afstand.

Het meest indrukwekkend van de afgelopen week was misschien nog wel de naturalisatie van twee nieuwe Nederlanders. Het is telkens weer zo mooi om van deze mensen te horen waarom zij Nederland als hun nieuwe vaderland gekozen hebben. Iedereen heeft weer een andere reden. Zo moest de één haar land achterlaten voor de oorlog, terwijl de ander naar ons land kwam voor de liefde. Hoe dan ook, ze zijn van harte welkom. Het is mooi dat onze Tubbergse samenleving met elke naturalisatie weer wat meer divers wordt.

Waar we ook heel blij mee waren was het weer. Na maanden van droogte, eindelijk weer regen. Misschien wel wat veel opeens tegelijk, maar wat fleurde de natuur ervan op. Het zou mooi zijn als het deze zomer iets vaker regent dan in de voorgaande zomers, maar helaas hebben we dat zelf niet voor het zeggen. Hoe dan ook, omdat verre vakanties er nog niet in zitten, gaan we dit jaar met ons allen een echte onvervalste Hollandse zomer meemaken en dat is voor de verandering ook weleens weer een keertje hartstikke leuk.

cartoon met Hilde
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-