Coronavirus

Column: Molens

Publicatiedatum: 
11 sep 2018
Afgelopen weekend was het weer Molendag. In Tubbergen, de molenrijkste gemeente van Overijssel, is dat altijd een feestelijk gebeuren. Alle molens zetten hun deuren open, zodat het publiek de vaak eeuwenoude bouwsels van binnen kan bekijken. Zij worden daar ontvangen door vrijwillige en gepassioneerde molenaars die hun molens met veel liefde in stand houden en daar graag over vertellen. Het is mooi en vooral interessant om te leren waar onze molens ooit voor dienden en hoe belangrijk het is dit cultuurerfgoed in stand te houden.

Wat niet aan bod kwam tijdens de Molendag, en wat eigenlijk juist wel heel interessant zou zijn geweest, zijn windmolens. In tegenstelling tot de nostalgische molen is de hedendaagse variant gek genoeg helemaal niet populair. En dat terwijl hij tijdens zijn draaiuren juist iets oplevert waar hele woonwijken plezier aan hebben: namelijk gratis en schone energie.  

Het is opvallend dat veel mensen niet direct enthousiast zijn over de meterslange molen met zijn ranke wieken. Over smaak valt niet te twisten, maar wij vinden het best wel meevallen, zo’n metershoge slanke molen met zijn ranke loom ronddraaiende wieken heeft ook wel weer wat. En per slot van rekening hebben we wel een opgave om met elkaar om meer duurzame energie op te wekken.

Voor het geval dat u nu denkt dat wij een klap van de molen hebben gehad, kunnen we u geruststellen. Het is zeker niet zo dat wij nu opeens campagne gaan voeren voor windmolens en ons hele buitengebied ermee willen volplanten. Maar het is wel goed om eens wat verder na te gaan denken over duurzaamheid. Want hoe je het ook wendt of keert, het is nu eenmaal zo dat de fossiele brandstoffen langzaam opraken en we binnen nu en afzienbare tijd moeten overstappen op andere vormen van energie. Waar gaan we dan voor kiezen? Voor zon, wind of aardwarmte? Biogas of de elektrische auto? Voor samendoen of ieder apart? We zijn benieuwd naar uw ideeën hierover! Over één ding hoeven we echter niet te discussiëren. Onze eeuwenoude molens moeten we blijven koesteren. Fijn dat veel vrijwilligers zich inzetten om de iconen in ons landschap te behouden.

Cartoon college BW 2018-2022
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-