Coronavirus

Column: Moeilijke vragen

Publicatiedatum: 
20 nov 2018
We hebben het goed in Nederland. Toch horen we steeds vaker dat jongeren overspannen worden van alles wat ze ‘moeten’. Dat wordt ook regelmatig bevestigd door meesters en juffen uit groep 8 die ieder jaar weer een strijd moeten leveren met ouders die erop staan dat hun koter minimaal havo of vwo gaat doen. Ook als het bewuste kind eigenlijk helemaal niet gelukkig wordt van leren en liever iets met zijn handen zou willen doen. Kinderen worden depressief en oververmoeid omdat ze altijd maar meer en beter moeten.  Is dat een juiste keuze?

Het gevolg daarvan is een tekort aan echte ambachtslieden. Vakmensen die ontwerpen van de tekentafel met veel creativiteit en handigheid vertalen tot producten waar iedereen plezier van heeft. Het is jammer dat de lonen in de productiesector soms lager zijn dan een WW-uitkering van iemand met een hbo-of universitaire functie. Ligt dat nu aan de consument? Die niet wil betalen voor een goed product of dienst? Aan de werkgever die zoveel mogelijk wil verdienen? Aan de huidige wet- en regelgeving die maar geen stimulans kan bedenken om werk altijd te verkiezen boven een WW-uitkering?

Hoe dan ook, bovenstaande zaken zijn er mede oorzaak van dat er in bepaalde sectoren vacatures zijn die met geen mogelijkheid ingevuld kunnen worden. Behalve dan door werknemers uit het buitenland. Arbeidsmigranten noemen we ze. Ze zijn goed genoeg om ons werk te doen, maar we wonen er liever niet naast. En dat vinden we dan wel weer zorgelijk. Dat er ook in onze gastvrije gemeente, waar we het noaberschap hoog in het vaandel hebben staan, bijna automatisch gedacht wordt dat arbeidsmigranten crimineel, luidruchtig en asociaal zijn is toch erg? Alsof wij zelf  nooit eens een luidruchtig feestje hebben. Alsof wij zelf nooit eens ruzie hebben of teveel drinken, nooit vuurwerk afsteken terwijl het geen oud en nieuw is en er nooit een kroam van hebben?

Dit is een vraagstuk waar we met ons allen antwoord op moeten zien te vinden en dat blijkt in de praktijk best lastig. Vinden we het überhaupt wenselijk dat ze hier komen wonen of werken? En als ze hier komen werken om langdurige vacatures op te vullen, mogen ze hier dan niet wonen? Wie staat er aan de lat om te zorgen voor woonruimte? De werkgevers? De gemeente?  En hoe zit het met de integratie? Wat is het alternatief? Moeten de lonen omhoog zodat productiewerk weer aantrekkelijk wordt Nederlanders? Moeten ouders teruggefloten worden als ze erop staan om hun kinderen door te laten leren, terwijl zij dat zelf niet willen of kunnen? Wat we er ook van vinden, we moeten hoe dan ook komen met een oplossing. En daarbij kunnen we best wat hulp gebruiken. Hoe denkt u hierover?

Cartoon college BW 2018-2022
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-