Coronavirus

Column: Moed houden

Publicatiedatum: 
7 apr 2020

Het was even slikken vorige week dinsdagavond, toen bekend werd dat de coronamaatregelen voorlopig zijn verlengd tot 28 april. Wanneer we kijken naar de manier waarop de ziekte wereldwijd om zich heen grijpt, dan weten we met ons verstand dat ons kabinet een goed besluit heeft genomen. Want afstand houden en zo min mogelijk mensen ontmoeten, lijken op dit moment de enige manier om het virus af te remmen.

Bovendien doen we dit niet alleen voor onszelf, maar vooral ook voor anderen. Voor onze ouderen en voor mensen die een kwetsbare gezondheid hebben. En natuurlijk voor al die mensen in de zorg en in de andere vitale beroepen, die keihard werken (soms letterlijk met gevaar voor eigen leven) om ervoor te zorgen dat de zieken worden verzorgd en dat we onze boodschappen kunnen blijven doen. 

Maar verstand en gevoel zijn toch wel echt twee heel verschillende dingen. En we kunnen ons voorstellen dat deze verlenging voor u en waarschijnlijk zeker voor onze jongeren, misschien toch wel hele grote teleurstelling is. Nóg langer thuis blijven, nóg langer alleen contact via telefoon, Whatsapp of andere sociale media. Nóg langer niet kunnen gaan of staan waar je wilt. Nog langer in spanning zitten over je familieleden die misschien ziek zijn of in angst dat je zelf corona zal krijgen. En voor ondernemers en ZZP-ers betekent dit dat je nóg langer niet aan het werk kan in je bedrijf.

Het lijkt op dit moment misschien onoverkomelijk en dat begrijp wij. Want dat vinden wij persoonlijk ook. Toch willen wij proberen om ook het positieve te blijven zien. Want op dit moment gebeuren ook heel veel mooie dingen. Denk maar eens aan al die beren voor de ramen. Of de hoogwerker die ervoor zorgde dat bewoners van Erve Mensman toch even contact konden hebben met hun familieleden. Kinderen die tekeningen maken voor ouderen en die bij hen in de brievenbus stoppen, mensen die muzikale aubades brengen bij verzorgingshuizen, autobedrijven die auto’s beschikbaar stelt aan zorgmedewerkers zodat zij zonder problemen op hun werk kunnen komen. En, dat volgens het KNMI de lucht op dit moment schoner is dan ooit.

Hoewel de maatregelen soms moeilijk zijn vol te houden, vragen we jullie het toch door te zetten. Want corona kunnen we alleen bestrijden als we het samen doen. Houd moed en besef dat deze periode vroeger of later voorbij zal gaan. En dat we dan met elkaar terugkijken op een hele bijzondere tijd, waarin we met elkaar geschiedenis hebben geschreven. En waarin we hebben geleerd dat naast alles wat we hebben en doen, onze gezondheid en contact met anderen het allerbelangrijkste is wat er bestaat.

cartoon met Hilde
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-