Coronavirus

Column: Misverstand

Publicatiedatum: 
24 feb 2020

Met de regelmaat van de klok en zeker in dit jaar van 75 Jaar Vrijheid krijgen we vragen over de L. von Bönninghausenstraat. Mensen zijn benieuwd en soms zelfs verontwaardigd waarom één van onze straten genoemd is naar iemand die in de jaren ’40-‘45 actief was voor de Nationaal-Socialistische Beweging. Vorig jaar is naar aanleiding van die vraag zelfs een verduidelijkend onderschrift onder het straatnaambord geplaatst, maar de vraag blijft bestaan. Daarom op deze plek even een heel korte geschiedenisles. De bewuste straat is namelijk genoemd naar Lodovicus Ernestus Franciscus Jacobus von Bönninghausen. Deze Tubbergernaar leefde van 1828 - 1910 en was maar liefst 55 jaar lang burgemeester van onze mooie gemeente. Een enorme prestatie, waarvoor een vernoeming van een straat zeker op zijn plaats is. Dus mocht ook u deze vraag ooit eens krijgen, dan weet u nu het antwoord. De goede beste man is zelfs al ruim voor de Eerste Wereldoorlog overleden en heeft in zijn leven gelukkig niet te maken gehad met zoiets verschrikkelijks als de oorlog.

Wat betreft de vragen die gesteld worden aan de gemeente; daarover blijven we ons verbazen. Van gevonden voorwerpen (zoals bijvoorbeeld de Steek die volgens de Sleutelprins tot de gevonden voorwerpen behoort) tot losliggende stoeptegels of handhavingsverzoeken, de gemeente speelt een grote rol in de samenleving. Dat maakt het werken bij een gemeente ook zo leuk. Niet alleen voor ons als bestuurders, maar ook voor onze medewerkers. Je bent de hele dag met mensen bezig en je probeert het met elkaar zo te regelen dat iedereen tevreden is. Hoewel, iedereen tevreden… dat is in de praktijk natuurlijk onmogelijk. Ga maar eens na bij uzelf. Vaak kost het al moeite om in een gezin met vader, moeder en een stel kinderen alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. In een vereniging is dat nog weer een stukje lastiger, maar bij een gemeente, waar alle inwoners ‘lid’ van zijn, is het bijna onmogelijk.

Mede daarom zijn we ooit gestart met het proces Mijn Dorp 2030, een manier van werken waarbij we samen met inwoners werken aan de leefbaarheid van hun buurt of dorp. We zijn daarmee nu een jaar of vijf onderweg en realiseren ons dat 2030 nog maar 10 jaar van ons afligt. Betekent dit dat het werk dan klaar is? En dat alles dan blijft zoals het is? Nee, ook dat is iets waarvan de naamgeving ons op het verkeerde been zet. Met Mijn Dorp 2030 bedoelen we eigenlijk dat we samen bezig zijn met de toekomst. Met 2030, maar ook met 2040, 2050 en alles wat daarna nog komt. En dat we in dat proces af en toe met elkaar botsen, dat is helemaal niet erg, zolang we het maar samen blijven doen.

cartoon met Hilde
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-