Coronavirus

Column: Mijlpalen

Publicatiedatum: 
17 jul 2018
Als je klein bent en nog echt tegen de meester en juffrouw opkijkt, dan schrik je van verhalen over jongeren die van school worden gestuurd. Als jou dat maar niet overkomt! Maar zo aan het einde van groep acht kan je niet wachten totdat jij samen met je klasgenoten letterlijk de basisschool wordt uitgesmeten. Eindelijk is het zover, de toekomst lacht je toe. Laat die kleuters maar achter, jij gaat het echte leven tegemoet. En dan begint het grote dubben. Welke agenda moet je nou kiezen? Met welke schooltas maak je de blits en met welk mobieltje hoor je er helemaal bij?

Het afscheid van de basisschool is één van de grote mijlpalen in het leven. Een belangrijke gebeurtenis in de periode waarin je opgroeit ‘van servet tot tafellaken’.  Alles is spannend en nieuw, maar niet alles is leuk. Als je van nature wat onzeker bent, het gevoel hebt dat je er niet helemaal bij hoort of misschien zelfs gepest wordt, dan kan de middelbare schooltijd voelen als een dwaaltocht door een verraderlijk woud vol voetangels en klemmen. Een periode die je vormt voor de rest van je leven. En op de ouders rust de zware taak om dat allemaal op een juiste manier te begeleiden. Hoe goed je echter je best ook doet, opvoeden is maatwerk en of je het nu leuk vindt of niet, helemaal goed doe je het nooit.

Het einde van de basisschool is ook de opmaat naar de kampeerfeesten. Op het moment dat wij deze column schrijven, meldt zich beneden aan de balie de achtentwintigste kampeergroep aan. Achtentwintig ja, u leest het goed. Gezien het feit dat de groepen gemiddeld bestaan uit zes tot acht personen, betekent dit dat er in de eerste week van de zomervakantie ruim 200 jongeren de buitengebieden van onze gemeente zullen bezetten.

Zijn wij daar met ons allen goed op voorbereid? We hebben in elk geval ons best gedaan. Samen met jongeren, hun ouders en grondeigenaren hebben we goede afspraken gemaakt om het kamperen leuk en veilig te houden. En als gemeente houden we een oogje in het zeil, samen met de politie. Maar het leeuwenaandeel van de verantwoordelijkheid wordt gedragen door de jeugdige kampeerders zelf en hun ouders.

Vaders en moeders, als mede-ouders steken wij u een hart onder de riem: wees duidelijk en geef grenzen aan. Maar zorg ook dat u tijdens de kampeervakantie van uw kind 24 uur per dag bereikbaar bent voor eventuele calamiteiten. Laat ze niet in hun sop gaarkoken, maar stuur bij en trap op de rem waar nodig. Het zijn spannende tijden, maar ook het kampeerfeest is een mijlpaal voor uw kind. Hoe mooi is het dan als alles goed verloopt en we er allemaal met een goed gevoel op terug kunnen kijken!

Cartoon college BW 2018-2022
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-