Coronavirus

Column: Mijlpaal

Publicatiedatum: 
21 mei 2019

De examens zijn begonnen en dat is altijd weer een stressvolle tijd. Stressvol voor sommige leerlingen, maar vooral ook voor hun ouders of verzorgers. Want niemand wil zijn eigen kind zien zakken. Uit eigen ervaring weten we dat iedereen zo zijn eigen manier heeft om zichzelf voor te bereiden op deze stap naar de volwassenheid. Sommige leerlingen doen dit door goed te leren, anderen door juist goed te ontspannen. Je hebt doorzetters, zenuwpezen en dan heb je ook nog de categorie die op de tiende nauwkeurig uitrekent welk cijfer ze nodig hebben om net te kunnen slagen. Die laatste groep is behept met een eigenschappen die sowieso heel handig zijn in het leven; je niet te druk maken, maar wel net zoveel verantwoordelijkheidsgevoel hebben om ervoor te zorgen dat alles goed komt.

Het middelbare schooldiploma is een grote mijlpaal in een mensenleven. Je sluit er een periode mee af die nooit meer terug komt en tegelijkertijd zet je daarmee een volgende stap naar de toekomst. Op die leeftijd realiseer je je dat misschien nog niet echt, maar met de start van je beroepsopleiding, of dat nu op mbo, hbo of universitair niveau is, sla je een richting in die je lange tijd zult volgen. Als je goed gekozen hebt kan dat mooi zijn, maar het kan ook teleurstelling brengen of belemmering.

Daarom vinden wij het ergens ook wel weer jammer dat er zo ontzettend veel gewicht wordt gehangen aan vakdiploma’s. Eigenlijk zou je dat een beetje los moeten laten. Binnen Noaberkracht proberen we te kijken naar talent. Best moeilijk, dat geven we eerlijk toe. Want selecteren op diploma’s is handig; je kunt iemand daarmee heel gemakkelijk in een hokje plaatsen. Maar uit ervaring weten wij inmiddels dat als je mensen de kans geeft, ze soms verrassend goed zijn in heel andere dingen dan waarvoor ze een papiertje hebben gehaald. Wat zou het mooi zijn als we allemaal iets meer op die manier zouden denken en vooral gebruik zouden maken van elkaars kwaliteiten.

Kwaliteiten vinden we ook terug in onze samenleving, waar allerlei initiatieven opbloeien. Deze keer willen we uw aandacht vragen voor vier dames uit onze gemeente die vrouwen die leven met kanker en na kanker een steuntje in de rug te geven. Dit doen ze onder andere door het organiseren van een dag  waarop het omgaan met deze ziekte centraal staat. Het doel van deze dag, die gericht is op het delen van kennis, ervaringen en informatie, is vrouwen die kanker hebben of overwonnen hebben, vertrouwen en kracht te geven voor de toekomst. Wij vinden het geweldig dat zij zich hiervoor belangeloos inzetten en hopen dat veel vrouwen die met deze ziekte te maken hebben op 19 juni in de Kroesweffer steun en troost vinden.

Cartoon college BW 2018-2022
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-