Coronavirus

Column: Meimaand

Publicatiedatum: 
8 mei 2018
Meivakantie betekent Koningsdag, het bevrijdingsfestival, maar ook het herdenken van de Tweede Oorlog. Een oorlog die ieder jaar door minder ooggetuigen kan worden naverteld, waardoor het herdenken nóg belangrijker wordt. Het ‘Nationaal Comité 4 en 5 Mei’ roept ieder jaar een thema uit. Aan de hand van dit thema wordt dieper ingezoomd op bepaalde aspecten van de oorlog. Het thema van 2018 is het Jaar van Verzet.

Burgemeester Haverkamp vroeg in haar toespraak tijdens de herdenking op 4 mei wat u zou doen in de oorlog. Een lastige vraag. Hoewel iedereen diep in zijn of haar hart graag een held zou willen zijn, blijkt dat in de praktijk soms gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hopelijk komt het nooit zover dat we ons moeten afvragen of we in het verzet zullen gaan of niet. Maar af en toe eens stilstaan bij ons eigen gedrag is nooit verkeerd. Ons afvragen waarom we doen wat we doen. Waar het bij herdenken vooral om draait is na te denken over de wereld van toen én de wereld van nu, en jezelf dan de vraag te stellen: in hoeverre sta ik werkelijk open voor het beroep dat de ander op mij doet?

Ouders en broers en zussen van examenkandidaten kunnen het ondersteunen van een ander in de komende weken in de praktijk brengen. Want de meivakantie vormt voor vele middelbare scholen het startschot voor de examens. Sommige leerlingen fietsen daar fluitend doorheen, terwijl anderen wel een flink hart onder de riem kunnen gebruiken. Ook de familie Haverkamp heeft een examenkandidaat in huis. Dus wensen wij hen én alle andere Tubbergse eindexamenkandidaten en afstudeerders veel sterkte en succes toe.

De maand mei is ook een mooie periode om na te gaan denken over de vakantie. Blijf je in Nederland of ga je ver weg? En neem je dan het vliegtuig of pak je de auto? Een groot deel van onze jeugd kampeert in de eerste week van de zomervakantie ergens op een weiland in de gemeente Tubbergen. Om dat feestje gezellig en veilig te houden, willen wij samen met kampeerders, hun ouders en grondeigenaren onder leiding van niemand minder dan Thijs Kemperink een aantal spelregels opstellen. De avond wordt gehouden in het Canisius College. Krijgt u kampeerders op uw terrein, gaat uw zoon of dochter kamperen of ga je zelf? Dan zien wij jou graag op 16 mei om 18:30 uur!

Cartoon college
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-