Coronavirus

Column: Lol voor jezelf en leuk voor de buurt

Publicatiedatum: 
4 jul 2017
Jongeren met lawaai en ouderen die van rust houden, dat strookt niet altijd met elkaar. Vandaar dat de groepen jongeren die samen met een stel vrienden een kampeerfeestje hielden in de buitengebieden van onze gemeente, vorig jaar soms als overlast door de buurt werden ervaren.

Omdat wij best begrijpen dat niets leuker is dan lekker met je vrienden chillen op een kampeerfeest, willen we dat soort initiatieven niet op voorhand verbieden. Want met een beetje overleg moet zoiets prima te organiseren zijn. Daarom riepen we jongeren via de media op om met ons in gesprek te gaan over dit soort feestjes.

Tot onze grote verrassing meldden zich daarop een flink aantal initiatiefnemers. Alleen al het feit dat ze iets van zich lieten horen, vonden we geweldig. Omdat het er in de daaropvolgende dagen steeds meer werden, besloten we een afspraak te maken met alle groepen tegelijk. Vorige week dinsdag was het zover en gingen burgemeester Haverkamp, wethouder Roy de Witte en handhaver Nico Hesselink om tafel met de ondernemende jongeren.

Het was een goed en open gesprek, hoorden we na afloop van weerskanten. En van verbieden van dit soort feestjes, iets wat jongeren misschien diep in hun hart hadden verwacht, was geen sprake. Want wij herinneren ons onze eigen kampeerfeestjes nog als de dag van gisteren. Wat hadden we een lol met elkaar, er werd nog wekenlang over nagepraat. En er ontstonden wel eens leuke dingen tussen twee mensen.

Waar we het wel met hen over hebben gehad is de manier waarop een feestje werd gevierd. Hoe hou je het leuk voor jezelf en de buurt? Wat zijn de consequenties van alcoholgebruik voor je achttiende? Er zijn afspraken gemaakt over het melden van locaties en tijdstippen en nummers uitgewisseld met elkaar. Als er onverhoopt toch iets mis gaat tijdens een feestje, dan is het contact snel gelegd via whats app. Dichterbij kun je als gemeente bijna niet zijn.

Al pratend over die feestjes en de herinneringen aan de tijd toen wij nog jong en onbezorgd waren, wilden we bijna zelf weer een kampeerfeest organiseren. Maar ja, op onze leeftijd geeft zoiets natuurlijk geen pas. Wat wel zou kunnen is op een ochtend na zo’n kampeerfeestje een eitje bakken voor de feestneuzen. Of we dat écht gaan doen en wanneer, dat hangt een beetje af van onze agenda’s. Maar als het even kan, gaat het pannetje ergens bij een groep kampeerfeestvierders op het vuur.

Cartoon college
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-