Coronavirus

Column: Lentekriebels

Publicatiedatum: 
10 apr 2018
Na een lange koude winter met te weinig ijs en sneeuw om écht winter te zijn, mochten we in de afgelopen week eindelijk de lente weer begroeten. Het voelen van die eerste zonnestralen en het zien van de dansende koeien in de wei, het horen van de toerrijders die op hun motoren de wegen van onze mooie gemeente verkenden en de zomerse kledij die weer uit de kast kwam, riepen bij ons bijna een dichterlijk gevoel op.

Maar voor we de pen ter hand konden nemen om enkele mooie zinnen op papier te zetten, realiseerden we ons dat de lente ook andere dingen met zich meebrengt. Zo zag Tom Vleerbos dat zijn katten niet alleen meer met muizen in hun bek over het erf renden, maar ook jonge konijntjes wisten te verschalken. En dat deed pijn. Want met die flapoortjes en hun grote bruine kijkers geven die beestjes toch net een ander gevoel dan een veldmuis. Erik Volmerink, die toch al veel te doen heeft op zijn erf, maakt zich op voor het snoeien van zijn fruitbomen en leilindes. Daarna moeten de kalkkorrels op gazon. En vervolgens samen met Tim de grasmaaier weer maaiklaar maaken. Olie erop en messen slijpen.

Burgemeester Haverkamp ontdekte dat de was heerlijk buiten kan hangen ook al wordt er stront uitgereden, want die van haar buuragrariërs stinkt niet. Maar vooral geniet ze van het wandelen en de bloemetjes die bloeien en die allemaal verrassingen zijn in haar nog onbekende nieuwe tuin. Na duizenden sneeuwklokjes genieten zij en haar gezin nu van mooie blauwe bloempjes, narcissen en rode ribesstruikjes. Met vier kinderen betekent het voorjaar voor Roy de Witte vooral samen naar de speeltuin gaan, een balletje trappen op de straat of wandelen in het Springendal. Als hij weer thuis is, dan gaat hij aan de slag om de verplichte tuinwerkzaamheden te verrichten. Dat doet ook Gerard Mensink. Hij onderhoudt zijn borders met een cultivator en crost met zijn zitmaaier heen en weer over het gazon. En als hij klaar is praat hij gezellig bij met buurman Teus.

Wat betreft het werk luidt de lente traditioneel een drukke periode in. Waarom dat zo is, weten we eigenlijk niet. Wel is het een feit dat we bijvoorbeeld alle avonden waarvoor we u als inwoners uitnodigen, het liefst voor half mei gehouden willen hebben. Dit omdat we weten dat zonovergoten avonden aantrekkelijker zijn dan informatieavonden van de gemeente. Ook willen we voor de zomer allerlei stukken afgehandeld hebben en projecten in gang zetten. Het zal een soort nesteldrang zijn denken we. Daar komt dit voorjaar nog iets bij: de coalitievorming. Ook een gebeurtenis die de nodige tijd en moeite vergt. Maar die tegelijkertijd ook net zoveel energie geeft als de lente.

Cartoon college
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-