Coronavirus

Column: Lentekriebels

Publicatiedatum: 
21 mrt 2017
Eén zwaluw maakt dan misschien nog geen zomer, maar op de eerste de beste lentedag mocht burgemeester Haverkamp wel het eerste kievitsei van Tubbergen bekijken, dat gevonden was door Lenie Löwik en haar dochter Marion Krikhaar. Dat was een mooi begin van de week die landelijk gezien volledig in het teken stond van de Tweede Kamer verkiezingen. Een spannende tijd, waar meer vanaf hing dan alleen de vraag door welke partijen ons land in de komende vier jaar geregeerd zou worden. De opkomst in Tubbergen was spectaculair: bijna 85% van onze inwoners bezocht de stembus. Geen wonder al die stembussen aan het einde van de dag dan ook uitpuilden. Wat dat betreft was de stembusstamper dan ook geen overbodige luxe.

Ja hoor, een stembusstamper, zult u denken. Is dat een flauwe grap? Nee, zeker niet. Omdat de stembiljetten dit jaar extra dik zijn doordat er veel partijen meedoen aan de verkiezingen, moesten de bussen gaandeweg de dag regelmatig even aangestampt worden met speciaal daarvoor gemaakte houten stampertjes die precies door de gleuf van de stembus pasten. Zo heb je overal toch weer een technische oplossing voor. Nu zijn het opkomstpercentage en het randgebeuren heel belangrijk, maar het gaat natuurlijk vooral om de uitslag. En die liet zien dat Nederland de democratie toch verkiest boven het populisme en dat we hier met ons allen toch liever geen Trumpiaanse toestanden hebben.

Nadat we er bijna eentje gedronken hadden op de goede afloop, schoot ons te te binnen dat op 1 maart het initiatief IkPas is gestart. Dit gezamenlijke initiatief van gemeenten, GGD’s, instellingen voor verslavingszorg, het Trimos-instituut  en het lectoraat verslavingspreventie van de hogeschool Windesheim daagt mensen uit om een maand lang geen alcohol te drinken. Een tijdje niet drinken schijnt een bewezen effectieve manier te zijn om aan den lijve te ondervinden wat het al dan niet drinken van alcohol met je doet.

Een goed initiatief vinden wij, een beetje vergelijkbaar met de grote voorjaarschoonmaak. Al moeten we bekennen dat wij lang niet meer zo ijverig zijn als onze moeders. Vitrages wassen, meubels in de boenwas en matten kloppen is er vandaag de dag niet meer bij. Dus houden wij het maar bij een digitale schoonmaak, waarbij we onze mailbox eens goed onder handen nemen en bestanden die teveel ruimte innemen op onze computer verwijderen of opbergen op een externe harde schijf. Een heel ander soort schoonmaak, maar minstens net zo handig. En daarmee gaan ook wij gaan het voorjaar opgeruimd tegemoet.

Cartoon college
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-