Coronavirus

Column: Langzaam?

Publicatiedatum: 
8 okt 2019

We werken nu een jaar samen aan het het Maatschappelijk Akkoord. Waar de gemeente in het verleden vooral zelf plannen maakte en projecten uitvoerde, doen we dat nu waar mogelijk in overleg met u. We krijgen daarop positieve reacties en werken samen met enthousiaste werkgroepen in de dorpen, maar we horen ook geluiden dat er mensen zijn die het idee hebben dat we veel te veel praten en er te weinig gebeurt. Dat lijkt misschien zo, maar als we de uitvoering van de speerpunten en thema’s in onze kernagenda’s afvinken dan liggen we toch goed op schema.

Bij veel projecten zit de meeste tijd in de voorbereiding. Laten we het eens vergelijken met het bouwen van een huis. Voordat de schop dan daadwerkelijk in de grond gaat, moet er eerst het nodige gebeuren. We willen een paleis, liefst het mooiste van het mooiste en van alle gemakken voorzien. Maar wat de één het mooiste vindt, vindt de rest van het gezin juist waardeloos. Dat betekent  nadenken, discussiëren, praten en tot overeenstemming komen. Daarna gaan we naar de bank, waar we ervaren dat het verkrijgen van een hypotheek nog niet zo eenvoudig is. Vervolgens krijgen we de ontwerpfase, de bestemmingsplanfase, de bouwvergunningsaanvraag en gaan we op zoek naar de mooiste stenen, dakpannen, badkamer, keuken enzovoorts. En als we dan eindelijk kunnen gaan bouwen hebben we weer te maken met levertijden en de agenda’s van aannemers en andere leveranciers. Kortom, een enorm project dat vele voeten in de aarde heeft.

Waar we bij het bouwen van een huis alleen maar rekening hoeven te houden met ons eigen gezin en eventuele buren, zijn er bij grotere projecten ook die waarin we met u samenwerken, heel veel mensen betrokken met allemaal hun eigen belangen, voorkeuren en afkeuren. Omdat wij verantwoordelijk zijn voor al onze inwoners, is het belangrijk dat we de verschillende belangen goed afwegen. En ja, dat kost ook tijd. Kortom, voorafgaand aan het daadwerkelijk bouwen worden er vele resultaten gehaald, alleen zijn die niet altijd fysiek zichtbaar.

Iets dat gelukkig heel snel gaat, heeft één van onze collegeleden in de afgelopen week ervaren, is de aanrijtijd van de ambulance. Toen na een fietsongeluk in één van de verste uithoeken van onze gemeente 112 werd gebeld, reden politie en ambulance binnen 5 minuten voor. Dat werd bij de omstanders ervaren als een heel groot geluk bij een ongeluk. Fijn dat hulp in tijden van nood snel geboden wordt. Dat past bij onze cultuur van noaberschap.

cartoon met Hilde
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-