Coronavirus

Column: Lang leve de Koning

Publicatiedatum: 
25 apr 2017

‘Het heeft Zijne Majesteit behaagd…’ De dag voor Koningsdag regent het lintjes in Nederland en natuurlijk ook in Tubbergen. Een lintje krijg je niet zomaar, daar moet je wel echt wat voor hebben gedaan. Vrijwilligers die zich 15 jaar of langer onbaatzuchtig inzetten voor de samenleving of mensen die jarenlang een bestuursfunctie hebben vervuld, kunnen in aanmerking komen voor een lintje. Hij of zij moet zijn functie dan wel op een bijzondere manier hebben vervuld. En dat moet dan ook nog eens door een heleboel mensen worden onderschreven wil een aanvraag bij de koning gehonoreerd worden.

Op woensdag 26 april is het weer zover. Voor familie en vrienden van de ontvanger is het altijd een hele toer om ‘hun’ decorandus in onwetendheid naar het gemeentehuis te lokken. Voor ons als college is het geweldig om die verbaasde gezichten te zien als de valstrik is gelukt. Vaak met stomheid geslagen zitten ze aan de koffie met oranjegebak, terwijl ze langzaam allerlei vrienden en bekenden het gemeentehuis zien binnenkomen.

Na de koffie gaan de decorandi met hun familie en vrienden naar de raadszaal. Daar zal onze nieuwe burgemeester elk van hen toespreken en de versierselen behorende bij de hen toegekende Koninklijke Onderscheiding opspelden. Spannend voor de decorandi, maar ook spannend voor onze burgemeester, want het is haar eerste keer.

Omdat de Koning dit jaar 50 jaar wordt, heeft hij iedereen die op 27 april ook 50 wordt uitgenodigd voor een verjaardagsdiner. Onder de 150 genodigden behoort ook ‘onze’ Marja Hemmer. We zijn nu al benieuwd naar haar verhalen!  Als gemeente Tubbergen sluiten wij ons bij de koning aan en hebben alle Tubbergernaren die in de maand april 50 jaar worden, uitgenodigd voor een ‘high 50tea’ met onze burgemeester.

De lintjesregen en high 50tea vormen een mooie opmaat voor de Koningsdag die hier in Tubbergen altijd uitgebreid gevierd wordt. De oranjebitter staat overal koud en in alle kernen is wel iets te doen. Zo staat Geesteren op Koningsdag in het teken van sport, is er een braderie in Harbrinkshoek en gaat in Vasse iedereen uit zijn dak tijdens Kingpop. Geniet ervan!

Cartoon college
Licentie: 
Standaard licentie
Auteur: 
-