Coronavirus

Column: Knallen

Publicatiedatum: 
29 dec 2021

Heeft u dat nu ook? Dat u het gevoel heeft dat het leven steeds sneller gaat als je ouder wordt? Dat geldt in elk geval wel voor ons. Het lijkt alsof we de oliebollen nog maar net op hebben, of het is alweer Oud & Nieuw. Een feest waarbij het elkaar ontmoeten centraal staat. Net als vorig jaar kan dat ook ditmaal helaas maar met heel weinig mensen tegelijk, maar digitaal is er natuurlijk wel van alles mogelijk. Dat is dan toch een voordeeltje van deze hele pandemie. Of we nu jong zijn of oud, we Skypen, Zoomen, Teamsen en Appen heel wat af met elkaar. Het is misschien minder gezellig, maar wel een manier om toch met een grote groep familie en vrienden het nieuwe jaar in te luiden.

Degene die de voorkeur geeft aan lekker ouderwets knallen, moet zich dit jaar behelpen met ‘kindervuurwerk’ zoals sterretjes en knalerwten. Want helaas zijn de verkoop, het vervoer en het afsteken van vuurwerk ook tijdens de komende jaarwisseling verboden. Maar dit heeft wel een goede reden, namelijk het zoveel mogelijk voorkomen van een extra belasting van de zorg, handhavers en hulpverleners.

Maar….gelukkig wonen wij in Twente, de bakermat van het carbidschieten. Een traditie die sinds 2014 op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed staat. Dat is top, want mede daardoor kan dat dit jaar gewoon doorgaan. Zoals u (hopelijk niet uit eigen ervaring) weet, is ook het carbidschieten natuurlijk niet zonder risico. Let daarom goed op dat u of uw kinderen veilig carbidschiet en zorg dat er altijd een BOCK aanwezig is. Met die BOCK bedoelen we geen Alberger Bökke, maar een Bewust Oplettende Carbid Knaller. Een ervaren carbidschieter die weet dat je carbid alleen mag schieten met een melkbus. En dat er in een straal van 100 meter niet meer dan 6 bussen gebruikt mogen worden. En die maatregelen neemt om gevaar, schade of hinder voor personen of de omgeving zoveel mogelijk te voorkomen. Uiteraard gelden ook tijdens het carbidschieten de coronaregels. Dus knal in het klein.

Andere jaren schreven wij in deze column vaak over onze goede voornemens. Al pratend daarover blijkt dat die voornemens eigenlijk altijd hetzelfde zijn. En dat we die meestal ook alweer snel, té snel, vergeten. We ruilen die voornemens dit jaar daarom in voor Geloof, Hoop en Liefde. Hoop op gezondheid voor u en voor ons allemaal. Geloof in het overwinnen van de pandemie en Liefde voor iedereen om ons heen. We wensen u een gelukkig, maar vooral gezond 2022!